Kоординатор за реформу јавне управе у БиХ Драган Ћузулан, директор Опште болнице ”Прим. др. Абдулах Накаш” Исмет Гавранкапетановић и начелник Општине Центар Срђан Мандић потписали су данас Меморандум о сарадњи у сврху реализације пројекта којим се будућим родитељима треба олакшати пријава беба без одласка у матичне уреде.

“Цијела процедура обавља се тако што се матична канцеларија измјешта из Општине Центар. Матичар има своју канцеларију у породилишту Опће болнице. Након рођења ђетета родитељи могу одмах извршити пријаву”, рекао је координатор за реформу јавне управе у БиХ Ћузулан.

Пројекат је у почетној фази када се треба показати употребљивост система и када ће породиљама бити омогућено да у уреду у Општој болници пријаве дијете.

“У тој тестној фази виђећемо с којим проблемима ћемо се суочити. Зато треба исказати добру намјеру, јер још увијек има непознаница. Наиме, немамо електронски потпис да бисмо смо имали потпуно затворен систем. Надам се да ћемо извршити додатно притисак на све институције па и законодавне, које требају ријешити питање електронског потписа”, додао је Ћузулан.

О овом важном кораку у реформи јавне управе директор Опште болнице Исмет Гавранкапетановић каже да је циљ људима олакашти процедуру пријаве ђетета.

“канцеларија ће бити под директном ингеренцијом Општине Центар и Опште болнице, неки братски однос. Ми смо обезбиједили потребан простор, те се захваљујем начелнику Општине и цијелом Општинском вијећу”, поручио је Гавранкапетановић.

На простору Федерације ово је први пут да ће се на овај начин електронским путем пријављивати новорођенчад. Због тога се у наредном периоду пројект планира проширити и на друге градске општине поред Центра.

“Сутра када добијете дијете нема више оне компликоване процедуре у смислу да родитељи морају отићи у матичне уреде и пријављивати дијете. Све ће се моћи дешавати овђе у Општој болници”, закључио је начелник Општине Центар Мандић.