Основни циљ реформе јавне управе је грађанима олакшати комуникацију и интеракцију с јавним органима у рјешавању њихових свакодневних послова. Најбољи орјентир успјешности проведене реформе ће се огледати тамо гђе је држава грађанима најближа – у локалној заједници.

Досадашња реформа јавне управе, према стратешким документима које су власти усвојиле, одвијала се на нивоу БиХ, ентитетима и Брчко дистрикту БиХ кроз шест области: стратешко планирање, координација и израда политика, јавне финансије, управлјање лјудским ресурсима, е-управа, управни поступци и управне услуге и институционална комуникација.

Међутим, захваљујући подршци међународне заједнице и улагањима донатора пружена је подршка да би се управа реформисала и на локалном нивоу.

Један од позитивних примјера у провођењу реформе у локалним заједницама је Град Дервента. Драган Вуковић, стручни сарадник за стратешка планирања и инвестиције Дервенте, каже да су у тој локалној заједници протеклих година, у сарадњи са међународним партнерима, имплементирали неколико важних реформи. Kако истиче, поједноставили су процесе издавања документације, скратили вријеме и смањили трошкове за одређене дозволе и успоставили једношалтерски систем за поступке у процесу грађења и регистрације.

“Грађани, напримјер, захваљујући електронском регистру по први пут имају могућност да без доласка у локалну управу добију увид у одговарајућу процедуру, виде који документи су им потребни, колико кошта одређена процедура, те сазнају у ком временском року могу све да заврше, а чак постоји могућност да штампају захтјеве, што је први корак у развоју електронског пословања”, каже Вуковић.

Наглашава да је ова локална заједница 2018. започела модернизацију јавне управе кроз пројекат ЛИФЕ и ЕУ ПроЛоцал, који је имплементирала Међународна финансијска корпорација из Групације Свјетске банке – ИФЦ, у сарадњи са Британском амбасадом. У оквиру пројекта је, како је истакао, успостављен електронски регистар административних поступака, смањена висина трошкова административне таксе, а унапрјеђен је систем издавања дозвола у области просторног уређења. Такође, како је појаснио Вуковић, кроз програм ЕУ и Владе Њемачке ПроЛокал, који имплементира њемачки ГиЗ, ради се на јачању конкурентности малих и средњих предузећа у Дервенти.

„У области која се односи на помоћ локалној привреди, до сада је формиран Привредни савјет Дервенте, именован координатор за рад с инвеститорима, израђен инвестициони профил Дервенте, урађена листа инвестиционих подстицаја, а успостављена је и евиденција потенцијалних инвеститора“, рекао је Вуковић и додао: “План Града Дервента је наставити пут развоја и модернизације јавне управе како би постала још ефикаснија и транспарентнија јединица локалне самоуправе, отворена према грађанима и потенцијалним инвеститорима и спремна да одговори на све изазове у будућности.“

Драгана Булић, портпаролка у Министарству управе и локалне самоуправе РС, каже да су представници Министарства одржали састанак с представницима ЕУ о мјерама из Мишљења Европске комисије о бх. кандидатури за чланство у вези с побољшањем функционисања јавне управе кроз осигурање професионалне и деполитизоване државне управе и координисаног приступа изради политика у БиХ.

“Kада су у питању пројекти, напомињемо да је у току реализација пројеката у оквиру ИПА 2 Јачање управљања људским ресурсима у БиХ, као и Подршка реформи јавне управе у БиХ. Имајући у виду да се ови пројекти проводе на сва четири управна нивоа у БиХ, представници Министарства управе и локалне самоуправе учествовали су у активностима које се односе на реализацију наведених пројеката. Општи циљ предметних пројеката усмјерен је на стварање ефикасне, транспарентне, професионалне и одговорне јавне управе”, каже Булић.

У Kанцеларији Транспаренси Интернешнела у БиХ наводе и примјер локалних заједница које су помогле пољопривредницима у начину на који аплицирају за подстицајна и друга средства помоћи.

“Мислим да су грађани све више свјесни да јавна управа мора бити професионалан и свима доступан сервис. У наредном периоду та свијест ће сигурно расти, а у једном тренутку ће се појавити и порив да се оцјенује квалитет јавних услуга, уколико се остане на истом реформском курсу”, оцијенио је Угљеша Вуковић, из Транспаренсија.

Текст је настао у оквиру јавне кампање коју проводи Kанцеларија координатора за реформу јавне управе у БиХ а подржава Програм јачања јавних институција у БиХ као дио свеобухватне подршке влада Уједињеног Kраљевства и Њемачке проведби реформе јавне управе у БиХ. Мишљења и ставови изнесени у овом тексту не одражавају нужно службене ставове и политике влада Уједињеног Kраљевства и Њемачке и ГИЗ-а који проводи Програм јачања јавних институција у БиХ.