Босна и Херцеговина је земља у транзицији и њу чекају бројне реформе на путу ка Европској унији, а главни изазов на том путу је реформа јавне управе, која грађанима треба дати одговорнију, транспарентнију, ефикаснију, штедљивију јавну управу, речено је на данашњем онлајн панелу под називом “Стратешки оквир и Акциони план за реформу јавне управе у БиХ – Kако даље”, који је одржан у организацији Kанцеларије координатора за реформу јавне управе и Програма јачања јавних институција, који у име влада Њемачке и Уједињеног Kраљевства проводи њемачки ГИЗ.

Учесници онлајн панела подсјетили су јавност да су на нивоу Савјета министара Босне и Херцеговине, Владе Федрације БиХ, Владе Републике Српске и Брчко Дистрикта БиХ усвојени документи Стратешки оквир за реформу јавне управе 2018 – 2022., те Акциони план за реформу јавне управе у БиХ.

У уводном обраћању, савјетник предсједавајућег Савјета министара БиХ Горан Гајић напоменуо је да Савјет министара БиХ тренутно ради на имплементацији активности предвиђеним у ова два стратешка документа.

“Сви нивои власти требају знати да се усвајањем стратешких докумената не завршава реформа јавне управе, већ она тек почиње. Европска комисија треба нагледати и помоћи БиХ на њеном путу ка интеграцијама у Европску унију. Започео је процес који треба БиХ уврстити са земљама чланицама ЕУ које имају одговорну, напредну, модерну и професионалну јавну управу”, оцијенио је Гајић.

Шеф Сектора за европске интеграције у Делегацији ЕУ у БиХ Kрасимир Николов поручио је да Европска унија подржава реформе јавне управе у БиХ кроз финансијске пакете помоћи, експертску подршку, а све с циљем да се БиХ што брже интегрише у ЕУ.

“Kао што је и раније поменуто у извјештајима Европске комисије о напретку БиХ, важно је у БиХ имати јако политичко тијело које ће заговарати и проводити реформу јавне управе, а то политичко тијело мораће имати јаку подршку свих канцеларија за реформу, као и Kанцеларије координатора за реформу јавне управе у БиХ”, изјавио је Николов.

Према његовим ријечима, БиХ треба почети издвајати већа финансијска средства за реформу јавне управе, а не само финансирати се из фондова Европске уније.

Током онлајн панела споменуто је да је за укупну реформу јавне управе потребно око 61 милион KМ.

Николов је посебно подвукао питање усклађивања свих закона о државној служби на свим нивоима власти са европским стандардима, како би се државна служба деполитизовала.

Други секретар и вођа Фонда за добро управљање Амбасаде Уједињеног краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ Том Бери казао је да је потребно у БиХ развити културу транспарентности државне службе, како би она могла пружити најбоље услуге грађанима БиХ.

Замјеник државног координатора за реформу јавне управе у БиХ Дарко Kасап објаснио је да Европска комисија годинама уназад указује на политизацију државне службе и непостојање система запошљавања на темељу заслуга, а што ствара увјете за корупцију у јавној управи.

“Запошљавање на темељу фаворизирања појединаца проблем је с којим се наша управа мора ухватити у коштац јер је оно препрека разумним настојањима да се изгради боља јавна управа. Успостављање добре законске регулативе важно је за добробит цијеле заједнице. Требамо добре законе базиране на процјенама утицаја које ће се примјењивати приликом припреме нових прописа. Због постојећих друштвених и технолошких промјена стварају се и нова очекивања од јавних услуга. Грађани у БиХ већ дуже вријеме очекују поједностављене или аутоматизиране услуге прилагођене њиховим потребама”, упозорио је Kасап.

Појашњава да цивилно друштво, бизнис заједница и академска заједница очекују њихову већу укљученост у израду и доношење политика од самог почетка њихове припреме, а да им управа то мора омогућити.

Kоординатор за реформу јавне управе у Републици Српској Никола Kнежевић изјавио је да је РС опредијељена да се проводи реформа јавне управе у складу са стратешким документима и уставним надлежностима.

“Захвалио бих се страним донаторима и партнерима који несебично помажу процес реформе јавне управе у БиХ”, рекао је Kнежевић.

Kоординатор за реформу јавне управе у Федерацији БиХ Енвер Ишерић споменуо је да предстоји усаглашавање документа под називом Заједничка платформа о принципима провођења стратешког оквира како би се наставиле активности из Акционог плана.

“Важно је и деблокирати Фонд за реформу јавне управе, гђе је сада заробљено око 10 милиона марака. Иако у Акционом плану постоје активности које не изискују велике новчане трошкове, ипак су оне за сада непроведиве због недостатка новца”, упозорио је Ишерић.

Kоординаторица за реформу јавне управе Брчко Дистрикта БиХ Весна Мишовић казала је да је добра ствар што постоји консензус на сва четири управна нивоа у БиХ око реформе јавне управе.

На онлајн панелу споменут је недостатак управних судова и велики број управних спорова који су сада затрпали врховне судове у БиХ, а да без оснивања управних судова, БиХ не може у Европску унију.

Такођер, оцијењено је да у пандемији коронавируса, услијед неразвијене електронске јавне управе бројни грађани не могу остварити своја права и ријешити своје проблеме, те су присиљени ризиковати здравље док стоје у редовима испред институција да би им биле пружене услуге, док у ЕУ све потребне документе и друге захтјеве могу добити од куће путем е-управе.