Kао подршка транспарентности и смањењу корупције у циљаним процесима који се воде пред надлежним органима, Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) покренула је данас петогодишњи пројекат Е-управа у Босни и Херцеговини, вриједан 10,9 милиона долара.

Амерички амбасадор у БиХ, Ерик Нелсон, изјавио је да ће УСАИД и надлежне власти у БиХ користити информационе технологије како би се значајно смањила количина времена и трошкова у јавним услугама, те повећао квалитет и транспарентност бројних државних функција.

“Тренутно грађани БиХ морају чекати у реду на шалтерима како би добили родни или вјенчани лист, замијенили возачку дозволу или продужили регистрацију аутомобила. У неким случајевима морају путовати и у други ентитет како би преузели своје документе. Фирме и даље троше ресурсе на издавање уговора, јавних тендера и плаћање мноштва папира. Не могу ни замислити колико се печата и ручних потписа користи сваки дан, а умјесто тога БиХ би могла користити е-потпис и значајно смањити трошкове трансакција и вријеме”, нагласио је амбасадор Нелсон.

УСАИД-ов пројекат Е-управа ће осигурати софтверску, хардверску и техничку помоћ за е-потписе, е-грађевинске дозволе, инспекцијске службе, друштвене регистре и процесе јавних набавки широм БиХ.

Побољшана и ефикасна администрација имаће непосредан, позитиван утицај на грађане и предузећа у БиХ.

Предсједавајући Савјета министара БиХ, Зоран Тегелтија, изразио је захвалност Влади Сједињених Америчких Држава и УСАИД-у на покретању пројекта Е-управе, нагласивши значај и потребу улагања, али и важности сарадње у области дигитализације као једног од важних елемената који значајно може допринијети даљем напретку БиХ као друштва у цјелини.

Интервенције Е-управе имају економски и практични смисао: смањиће корупцију, промовисати и омогућити преусмјеравање ресурса који су до сада расипани у раст бизниса и развоја.