Један од принципа реформе јавне управе јесте постојање функционалних механизама којима се штити право појединца на добру управу и јавни интерес.

У контексту овог принципа наглашена је улога и значај институција које врше надзор над органима јавне управе с посебним нагласком на Институцију омбудсмана за људска права БиХ и канцеларије за ревизију институција јавне управе у БиХ.

Стратешки оквир за реформу јавне управе у БиХ 2018-2022 прати структуру и области дефинисане принципима јавне управе, а реформска област Одговорност у фокус ставља и активности које за циљ имају јачање улоге надзорних институција кроз повећање броја имплементираних препорука које ова тијела издају, те подизање свијести о значају и улози Институције омбудсмана за људска права БиХ и ревизорских институција на свим нивоима управе.

Програм јачања јавних институција, који у име влада Њемачке и Уједињеног Kраљевства проводи њемачки ГИЗ, подржава напоре власти у БиХ за успостављање и унапређење транспарентне, одговорне и грађанима оријентисане јавне управе.

Програм на тај начин подржава и реформске активности на подизању свијести државних службеника са посебним нагласком на руководеће државне службенике о значају и улози надзорних институција. Циљ ових активности је да се на овај начин допринесе повећању процента проведбе препорука надзорних институција кроз подизање свијести руководећих државних службеника и других службеника на нивоу институција БиХ о важности и улози проведбе препорука независних надзорних институција и одговарајућег законодавства кроз обуке и израду брошуре.

На путу ка испуњењу овако зацртаних циљева Програм јачања јавних институција је у сарадњи с Kанцеларијом координатора за реформу јавне управе, Институцијом омбудсмана за људска права БиХ, Kанцеларијом за ревизију институција БиХ и Агенцијом за државну службу БиХ у протеклим мјесецима провео пилот пројекат под називом “Подршка јачању одговорности јавне управе у контексту поимања значаја и улоге независних тијела, релевантних прописа и важности имплементације препорука које издају независна тијела”.

Поред обука у оквиру пројекта које су за циљ имале упознавање учесника обуке с принципима ђеловања и надлежностима Институције омбудсмена за људска права у БиХ и Kанцеларија за ревизију институција БиХ, пројекат је изњедрио и брошуре за дугорочну употребу свим државним службеницима и осталим грађанима којима буде потребна помоћ у разумијевању улоге поменуте двије институције.

Брошуру “Улога и значај институције Омбудсмена за људска права у БиХ”  на званичним језицима у Босни и Херцеговини и на енглеском језику можете пронаћи овдe.

Брошуру “Улога и значај Kанцеларије за ревизију институција БиХ” на званичним језицима у Босни и Херцеговини и на енглеском језику можете пронаћи овде.