Стратешки оквир за реформу јавне управе у БиХ 2018-2022 и Акциони план за његову проведбу у реформској области Одговорност предвиђају активности које за циљ имају јачање улоге независних тијела, а кроз повећање броја имплементираних препорука које ова тијела издају.

Пилот пројекат фокусиран на овај реформски циљ покренут је у оквиру Програма јачања јавних институција, који у име влада Њемачке и Уједињеног Kраљевства проводи њемачки ГИЗ.

Програм подржава напоре власти у БиХ за успостављање и унапређење транспарентне, одговорне и грађанима оријентисане јавне управе.

ГИЗ и Влада Велике Британије као донатор кроз Фонд за добро управљање (ГГФ) су изразили спремност да подрже и реформске активности на подизању свијести државних службеника, са посебним нагласком на руководеће државне службенике, о значају и улози надзорних институција.

Циљ ових активности је повећање процента проведбе препорука надзорних институција кроз подизање свијести руководећих државних службеника и других службеника на нивоу институција БиХ о важности и улози проведбе препорука независних надзорних институција и одговарајућег законодавства кроз обуке и израду брошуре.

Пилот пројекат се проводи на нивоу институција БиХ и претходно је обухватио израду анализе потреба за обукама које би допринијеле циљу пројекта, а у току су проведба онлине обука и израда брошура о важности имплементације препорука које издају Институција омбудсмена за људска права у БиХ и Kанцеларија за ревизију институција БиХ.

Јуче је одржана обука о улози и значају Институције омбудсмана за људска права БиХ са укупно 60 полазника, а у петак је планирано одржавање обуке о улози и значају Kанцеларије за ревизију институција БиХ. Пријаве за обуку у петак су у току.

Важно је напоменути да подршку одржавању обука пружа Агенција за државну службу БиХ, а проведбу цијелог пилот пројекта, поред Kанцеларије координатора за реформу јавне управе, координирају и кључне двије институције на нивоу БиХ у овом сегменту; Институција омбудсмена за људска права у БиХ и Kанцеларија за ревизију институција БиХ.