О путу од регистратора до отворених података у јавној управи у БиХ у сриједу је имало прилику разговарати више од 70 учесника виртуелне конференције одржане у оквиру Програма јачања јавних институција у БиХ, као дио подршке влада Уједињеног Kраљевства и Њемачке реформи јавне управе у Босни и Херцеговини. Током двије панел дискусије представници институција и организација цивилног друштва су разговарали о изазовима с којима се сусрећу и о институционалним плановима за пилотирање отварања података. Наглашено је да је за отварање података потребна снажна политичка визија, те да је потребно јачати сарадњу између оних који објављују податке и оних који их користе.

На конференцији је презентован извјештај о процјени спремности институција за отворене податке у БиХ (енг. Опен Дата Ридинес Асесмент) који је израдио конзорцијум сачињен од Прајсвотерхаускуперс, Транспаренси Интернешнел у БиХ и ПроПух Загреб, а у сарадњи са Kанцеларијом координатора за реформу јавне управе, Министарством правде БиХ и Агенцијом за статистику БиХ. Kонференција је окупила представнике институција, међународних и невладиних организација, медија и академске заједнице. Поред изазова у отварању података, истраживање је показало и да постоје велики потенцијали за имплементацију иницијативе отворених података, укључујући значајно финансирање у овом сегменту кроз подршку међународних партнера, као и активан процес учешћа у иницијативи Партнерство за отворену власт.

Управљање активностима у подручју отварања података значајно је подржано и кроз процес реформе јавне управе у БиХ. Стратешки оквир за реформу јавне управе у БиХ 2018-2022 и Акциони план за његову проведбу у области Одговорности ставили су фокус на питање отварања података. Једна од мјера у овој реформској области предвиђа осигурање максималне доступности информација о јавној управи и посебан акценат ставља на спремност институција БиХ да податке објављују у отвореном формату, што уједно представља један од првих и основних корака које власт треба предузети како би демонстровала посвећеност отворености и транспарентности.

Такође, кроз реформску област Пружање услуге предвиђене су и додатне активности у области отворених података, а неке од њих се односе на објаву јавног податковног добра за комерцијалну и друштвену поновну употребу, уз пуно поштовање правног оквира за заштиту личних података и приватности, успоставу Опен дата портала у складу са ЕУ стандардима, модернизацију и дигитализацију јавних регистара и осигурање доступности података за све кориснике путем wеб или мобилних апликација.

Извјештај о процјени спремности институција за отворене податке у БиХ можете наћи овде.