Поводом Међународног дана слободе приступа информацијама одржана је онлајн конференција “Проактивна транспарентност у јавној управи у БиХ” на којој је поручено да је та отвореност нужна као и измјена Закона о слободи приступа информацијама у БиХ (ЗОСПИБиХ).

Kонференцију су отворили Драган Ћузулан, државни координатор за реформу јавне управе у БиХ, Едита Kалајџић, секретарка Владе ФБиХ те Том Бери, други секретар и вођа Фонда за добро управљање Британске амбасаде у Сарајеву, који је том приликом поручио да је транспарентност окосница јавне управе која је оријентисана према грађанима и охрабрује власти да одржавају своју одговорност према грађанима.

“Али, не ради се само о људима и заговарачким групама које постављају питања својим вођама и институцијама. Проактивна транспарентност је златни стандард према којем органи власти требају стремити. То значи да се транспарентност не проводи само кроз законе и писане норме већ и да заправо треба бити уобичајено стање за јавне институције, које све информације и податке од јавног интереса јавности стављају на располагање јавности у старту”, рекао је учесницима Бери, додајући да се нада да ће власти на свим нивоима у БиХ пронаћи начине да унаприједе и повећају своју проактивну објаву информација и да ће их Влада Велике Британије у томе и даље подржавати.

О значају проактивне транспарентности у нашој земљи, као и о праксама институција у проактивној објави информација и проведи ЗОСПИ-ја, говорили су и панелисти Александар Обрадовић из Генералног секретаријата Савјета министара БиХ, Угљеша Вуковић из Транспаренси Интернешнел БиХ, Мирна Миљановић из Министарства унутрашњих послова РС, Ведрана Фалаџић из Kанцеларије координатора за реформу јавне управе те Огњен Благојевић у име Владе ФБиХ.

“Савјет министара БиХ је још у децембру 2018. године усвојио политику и стандарде проактивне транспарентности те на тај начин обавезао институције на нивоу БиХ да стандарде испуне, тј. да проактивно објаве информације на својим званичним интернет страницама. Вијеће министара БиХ је и на овај начин потакло институције на транспарентност како би се оне додатно отвориле према грађанима. информације које институције посједују су јавно добро и оне требају бити објављене”, поручио је Александар Обрадовић из Службе за информисање – Генерални секретаријат Вијећа министара БиХ.

О значају Међународног дана слободе приступа информација говорио је и Угљеша Вуковић из Транспаренси Интернешенел БиХ.

“Међународни дан посвећен слободном приступу информацијама прилика је да се подсјетимо да су информације у посједу јавних органа јавно добро. Ако сви имамо приступ овим информацијама под једнаким условима, то је и најјефтинији и најсигурнији начин да се заштитимо од корупције”, казао је Вуковић.

Учесници конференције су разговорали о потреби унапређења проактивне објаве информација о раду институција путем службених wеб страница, посебно наглашавајући услове пандемије који су оснажили потребу за дигиталном комуникацијом.

Укратко су представљени и налази истраживања о испуњавању стандард проактивне транспарентности које је провела Kанцеларија координатора за реформу јавне управе. Налази показују одређени напредак у транспарентности институција, али и да је потребно континуирано објављивати свих 38 стандарда.

Закључено је да се, иако већ постоје добре праксе у проактивном информисању грађана, досљедном проведбом свих 38 стандарда проактивне транспарентности, који укључују финансијске, стратешке, оперативне, организацијске информације као и информације о јавним набавкама, јавним консултацијама и слободи приступа информацијама, може значајно унаприједити транспарентност рада јавне управе.

Овим догађајем симболично је обиљежено и 20 година од усвајања Закона о слободи приступа информацијама БиХ (ЗОСПИ), односно 19 година од усвајања ових закона на нивоу ентитета.

Kонференција је одржана у организацији Kанцеларије координатора за реформу јавне управе, Агенције за статистику БиХ, Дирекције за европске интеграције, Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета у оквиру Програма јачања јавних институција који у име влада Велике Британије и Њемачке проводи ГИЗ.