У сриједу, 12. августа 2020. године, као онлине догађај, одржан је округли сто “ЛГБТQИ права и отворена власт у БиХ”, а у организацији њемачког ГИЗ и Kанцеларије координатора за реформу јавне управе (ПАРЦО).

На догађају су представљени кључни налази и препоруке из истраживања које је проведено у оквиру пилот пројекта “Укључивање питања ЛГБТQИ у приступе отвореној власти у БиХ”, а који се могу наћи у публикацији “ЛГБТQИ питања, реформа јавне управе и отворена власт у Босни и Херцеговини“.

Налази истраживања и препоруке су биле основ за продуктивну дискусију о потенцијалима за укључивање питања која се тичу ЛГБТQИ заједнице у БиХ у напоре власти и цивилног друштва за отворенијом управом у БиХ.

Догађају су присуствовали представници релевантних државних институција у БиХ, међународне заједнице и домаћих организација цивилног друштва које у свом раду заговарају људска права ЛГБТИ особа, те активисти.

Учесници округлог стола биле су Емина Бошњак и Владана Васић из Сарајевског отвореног центра, Андреас Павлоу из Партнерства за отворену власт, Саша Лесковац из Агенције за равноправност сполова БиХ, те Вилдан Хаџихасановић из Министарства правде БиХ.

Присутнима су се, уиме организатора, обратили Елвис Мујановић и Лена Ахренс из њемачког ГИЗ, те Мубера Бегић из Kанцеларије координатора за реформу јавне управе.

Аутор извјештаја Емина Бошњак и Владана Васић су на почетку догађаја представиле кључне налазе овог истраживања, као и препоруке које су дале како институције БиХ, тако и сама ЛГБТQИ заједница за креирање отвореније управе.

Округли сто је организован у оквиру пилот пројекта ″Укључивање питања ЛГБТQИ у приступе отвореној власти у БиХ″ који се проводи у оквиру Програма за јачање јавних институција у Босни и Херцеговини, који уиме њемачке Савезне владе и Владе Велике Британије проводи ГИЗ.

Главни проведбени партнер ГИЗ-у уиме Савјета министара БиХ је Kанцеларија координатора за реформу јавне управе (ПАРЦО).

Препоруке пилот пројекта ″Укључивање питања ЛГБТQИ у приступе отвореној власти у БиХ″ се могу наћи и на инфографикама на сљедећем линку.