Четврти састанак Посебне групе за реформу јавне управе између ЕУ и БиХ одржан је данас путем видео-конференције.

Политичким дијалогом на високом нивоу о реформи јавне управе, који је одржан у првом дијелу састанка, са стране БиХ копредсједавао је Јосип Грубеша, министар правде БиХ, а са стране ЕУ Геновева Руиз Калавера, директор за Западни Балкан у DG NEAR-у.

У оквиру политичког дијалога на министарском нивоу с Европском комисијом је, између осталог, разговарано о цјелодржавним стратегијама за управљање јавним финансијама и за реформу јавне управе, координациону структуру, те усклађивању закона о државној служби са принципима за професионалну управу.

Истакнуто је како је завршетак неопходних корака у реформи јавне управе један од 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије. Комисија је поздравила усвајање Стратешког оквира за реформу јавне управе у БиХ 2018.–2020., што је једна од препорука и дио краткорочних приоритета из Аналитичког извјештаја. Институције у БиХ позване су да усвоје цјелодржавну стратегију за управљање јавним финансијама, те акционе планове за управљање јавним финансијама и реформу јавне управе, те успостављање заједничког оквира за праћење заснованог на учинку и осигурање финансијске одрживости. Такође потребно је да се у БиХ измјене закони о државној служби тако што ће смањити политички утицај односно осигурати да се запошљавање, напредовање и отпуштање врши на основу заслуга, те ојачају капацитети агенција за државну службу.

Техничким дијалогом, који је одржан у другом дијелу састанка, са стране БиХ копредсједавао је Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе, а са стране ЕУ Михаела Матуела, шеф Јединице за Албанију и БиХ у DG NEAR-у. Представници институција у БиХ и Европске комисије разговарали су о акционом плану за реформу јавне управе, државној служби и управљању људским потенцијалима, те развоју јавних политика и координацији. Између осталог, истакнуто је како БиХ треба припремити и усвојити национални програм за усвајане acquis-a, што је један од кључних приоритета из Мишљења.