Представници Заједничке радне групе за израду Стратешког оквира за реформу јавне управе 2018-2022 на данас одржаном онлине састанку усагласили су текст Акционог плана за реформу јавне управе – документа који је један од кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о апликацији Босне и Херцеговине за чланство у Европску унију.

Драган Ћузулан, државни координатор за реформу јавне управе изјавио је да ће коначно Босна и Херцеговина пред Брисел, односно чланове Специјалне радне групе која засједа сутра, доћи са добрим вијестима – деблокади процеса реформе јавне управе и усвајању кључних докумената у овој области.

„Kоначно након двије године усаглашавања ми имамо кључне документе да би наставили модернизовати управу у БиХ на начин да она буде транспаретнија, отворенија, ефективнија и да пружа поузданије, ефикасније и јефтиније услуге грађанима и пословној заједници“, изјавио је Драган Ћузулан.

Он је непоменуо да је Kанцеларија координатора за реформу јавне управе недавно у сарадњи са координаторима за реформу јавне управе из Федерације БиХ /ФБиХ/, Републике Српске и Брчко дистрикта провела јавне консултације о Акционом плану тако да ће овај документ одмах бити послан и владама у БиХ те Савјету министара БиХ на усвајање.

Kрасимир Николов, шеф Секције за европске интеграције, политичка питања, односе са јавношћу и информације у Делегацији ЕУ у БиХ похвалио је рад представника тематских радних група и Заједничке радне групе на финализацији Акционог плана, као и Kанцеларију координатора за реформу јавне управе на проактивном приступу.

Мјере у Акционом плану односе се на јачање капацитета јавне управе кроз имплементацију принципа и достизање принципа и стандарда земаља ЕУ, успостављање кориснички оријентисане и транспарентне јавне управе, изградњу професионалног и деполитизованог службеничког система заснованог на мерит систему и успостављање рационалне, кохерентне, ефикасне, ефективне и одговорне организационе структуре јавне управе на сваком нивоу управне власти.

За спровођење акционог плана за реформу јавне управе БиХ биће потребно 61 милион KМ.

Прије неколико дана Република Српска је усвојила и Стратешки оквир за реформу јавне управе и то двије године након што су то урадиле Влада Федерације БиХ, Влада Брчко дистрикта БиХ и Савјет министара БиХ.

Иначе, сутра, 8. јула 2020. године одржава се састанак Специјалне радне групе за реформу јавне управе између БиХ и Европске уније на којем ће БиХ поднијети извјештај о досадашњим активностима у области реформе јавне управе.

Посебна група за реформу јавне управе је заједничко тијело ЕУ и БиХ успостављено у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању, а у сврху праћења његове примјене. Посебну групу чине представници Европске комисије и надлежних институција у БиХ.