Након што је и Влада РС прошле седмице усвојила Стратешки оквир за реформу јавне управе, БиХ је на путу да након неколико година застоја испуни један од 14 кључних приоритета из Мишљења ЕУ о кандидатури БиХ за чланство, пишу Независне новине.

Иако из Владе РС јуче нисмо добили документе које су усвојили, незванично смо сазнали да су усвојена четири кључна приоритета на којима ће се радити у наредном периоду.

Приоритети се односе на јачање капацитета јавне управе кроз имплементацију принципа европског управног простора, успостављање кориснички оријентисане и транспарентне јавне управе, изградњу професионалног и деполитизованог службеничког система заснованог на мерит систему и успостављање рационалне, кохерентне, ефикасне, ефективне и одговорне организационе структуре јавне управе на сваком нивоу управне власти.

Преведено на народни језик, ако се спроведе реформа јавне управе по траженим принципима, може се очекивати јефтинија, ефикаснија и економичнија јавна управа с мање утицаја политике и већим уђелом дигитализације и електронских система.

Ипак, кључна мотивација за усвајање поменутог документа је упозорење ЕУ и осталих кључних донатора и кредитора БиХ да бисмо, ако се ускоро не демонстрира практична спремност у испуњавању 14 приоритета ЕУ, могли остати без стотина милиона евра помоћи у спровођењу кључних реформи.

Наиме, на све кључне домаће адресе у БиХ је прије десетак дана стигло писмо које су потписали Јохан Затлер, шеф Делегације ЕУ, Јохана Стромквист, амбасадорка Шведске у БиХ, Реинут Вос, амбасадор Низоземске у БиХ, Маргрет Убер, амбасадорка Њемачке, Мат Филд, амбасадор УK, Сири Андерсон, отправница послова Амбасаде Норвешке, Стелиана Недера, шефица Kанцеларије УНДП-а, и Емануел Салинас, шеф Kанцеларије Свјетске банке у БиХ, а у којем су бираним ријечима упозорили да је крајње вријеме да се ријеши питање реформе јавне управе.

Индиректно је стављено до знања да би могло доћи и до проблема у дистрибуцији обећане помоћи за разне пројекте у БиХ, а можда и за помоћ у вези с ковидом-19.

Наиме, у писму је указано на то да би се реформисана јавна управа много боље борила с посљедицама вируса корона у БиХ, а онда је указано и на то да се не може очекивати даље финансирање реформе јавне управе док се не оствари довољан напредак који ће отворити пут за све остале реформе у земљи.

Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе у БиХ, каже да је завршетак поступка усвајања Стратешког оквира сигнал да је БиХ спремна да започне ову реформу на стратешком нивоу. Он је “Независним” рекао да ће сутра бити одржан састанак свих бх. актера како би се размотрило усвајање акционог плана за имплементацију реформе, а да би 9. јула требало да буде одржан састанак с представницима ЕУ, како би се пружили докази да се овог пута с реформом мисли озбиљно.

“Акценат ових докумената је на дигитализацији, електронској јавној управи и ефикасности. Ефикасна и дигитализована јавна управа ће значајно олакшати свакодневне послове грађанима”, рекао је Ћузулан.

У Ођељењу за односе с јавношћу Делегације ЕУ “Независним” кажу да је ЕУ поздравила закључак Предсједништва БиХ од 28. априла 2020. године, у којем је предочено опређељење за постизање реформи на кључним приоритетима утврђеним Мишљењем Европске комисије, укључујући у области реформе јавне управе.

“Поздрављамо, као позитиван знак, подршку Владе РС Стратешком оквиру за реформу јавне управе у периоду до 2022. године, а који би требало да отвори пут ка усвајању неопходног акционог плана и остваривању напретка у његовом спровођењу. Професионална, деполитизована и ефикасна јавна администрација је од кључне важности за достизање ЕУ стандарда и бољих јавних услуга које грађани широм БиХ ишчекују”, закључили су.