Потписивањем Меморандума о сарадњи између Агенције за равноправност сполова Босне и Херцеговине Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Kанцеларије координатора за реформу јавне управе (ПАРЦО) почиње сарадња између ове двије институције на унапређењу управљања квалитетом рада, а у оквиру Програма јачања јавних институција који као дио подршке реформи јавне управе у Босни и Херцеговини у име влада Њемачке и Велике Британије имплементира њемачки Деутсцхе Геселлсцхафт фüр Интернатионале Зусамменарбеит (ГИЗ).

Уз техничку подршку ПАРЦО-а, као и Фондације ИНФОХОУСЕ у име ГИЗ-а, Агенција за равноправност сполова Босне и Херцеговине/МЉПИ БИХ ће у наредном периоду радити на успостављању методологије и упитника за испитивање задовољства корисника радом ове институције.

Оријентисаност према грађанима/грађанкама и опредељеност за пружање услуга провјереног квалитета и једноставне доступности представљају основе реформе јавне управе. Питање задовољства корисника/ца сматра се кључним елементом сваког система управљања квалитетом. Мјерење задовољства корисника/ца јавне управе је важно јер примјеном ове методе стичемо увид у перцепцију, очекивања и задовољство грађана. Тек када на бази њиховог очекивања јавна управа унаприједи своје услуге можемо говорити о побољшању квалитета рада институција. Стога ми је посебно задовољство што ће Агенција за равноправност сполова БиХ бити једна од првих институција у БиХ која ће и на овај начин јачати дијалог са грађанима, невладиним сектором и представницима других институција. – изјавио је доц.др Драган Ћузулан.

Вјерујући да сарадња државних институција може довести до синергије њихових потенцијала и резултирати квалитетним активностима од користи за институције управе, али и грађане и грађанке Босне и Херцеговине, Агенција за равноправност сполова БиХ придружила се ПАРЦО-у у настојањима за унапређењем квалитета рада.

Агенција за равноправност сполова Босне и Херцеговине/МЉПИ БиХ, заједно са осталим институционалним механизмима за равноправност сполова у држави, својим радом и ђеловањем, кроз гендер маинстреаминг или интегрирање гендера у све области приватног и јавног живота, доприноси постизању равноправности сполова, што је и један од приоритета које Босна и Херцеговина треба испунити у циљу придруживања европским интеграцијама. Агенција је увијек била покретач иницијатива, приједлога мјера ђеловања, те један од субјеката у реализацији и мониторингу процеса у вези гендер маинстреаминга у БиХ тако да ћемо сигурно и са овим истраживањем допринијети покретању и провођењу активности из области равноправности сполова.- изјавила је Самра Филиповић-Хаџиабдић директорица Агенције за равноправност сполова БиХ/МЉПИ БиХ

Истраживање задовољства корисника методологија је коју у Европској унији редовно употребљавају институције јавне управе, док је у БиХ она још у повоју. Подсјетимо, анкете о задовољству корисника и корисница проводе се како би се осигурале информације – у којој мјери квалитет рад јавне управе задовољава потребе корисника и корисница, те уједно служе и како би испитали предности и недостатке органа јавне управе и идентифицирали подручја која треба развијати и побољшати.