Kанцеларија координатора за реформу јавне управе у сарадњи са Агенцијом за државну службу БиХ, Агенцијом за државну управу РС и Агенцијом за државну службу ФБиХ, а уз помоћ Програма јачања јавних институција у БиХ којег имплементира њемачки ГИЗ, припремили су превод нових Смјерница за самопроцјену ЦАФ 2020 на језике у Босни и Херцеговини.

ЦАФ је модел за самопроцјену у оквиру управљања квалитетом који је развио јавни сектор за јавни сектор. ЦАФ је бесплатан и доступан је у јавном домену као помоћ организацијама јавног сектора за унапређење њиховог рада.

Осмишљен је за употребу у свим подручјима јавног сектора, а примјењив је на државном/федералном, регионалном и локалном нивоу. Иако је развијен у европском контексту, може се користити у било којој јавној организацији широм свијета. Овај алат је до сада је у Босни и Херцеговини имплементиран у више од 20 институција на свим управним нивоима.

Шта је ново у ЦАФ2020?

Kорисницима претходних верзија ЦАФ-а неће бити сувише тешко да се снађу у новој верзији, јер је ријеч о понешто ажурираном документу. У ЦАФ 2020 већи фокус се ставља на дигитализацију и обраћа пажња на агилност, одрживост и разноврсност у односу на повезаност операцијског са стратешким нивоом као подршка провођењу реформе.

Главне промјене уведене су на нивоу примјера, који су сви преиспитани уз скраћивање описа и смањење њиховог броја. ЦАФ2020 је представљен у новембру 2019.године.

Подсјећамо, Kанцеларија координатора за реформу јавне управе је закључцима Савјета минситара БиХ задужен за промоцију и имплементацију ЦАФ-а, а више информација о овом моделу можете добити на е-маил: caf@parco.gov.ba

ЦАФ смјернице можете преузети овдје