Донатори у сектору реформе јавне управе који су данас учествовали на састанку у организацији Уреда координатора за реформу јавне управе још једном су поновили да нема нових улагања у реформу јавне управе све док се не усвоји Стратешки оквир за наставак реформе јавне управе и Акциони план за његову проведбу.

Ово су изјавили представници Делегације Европске уније у БиХ, амбасаде Шведске и Велике Британије који су, поред осталих донатора, присуствовали састанку.

Драган Ћузулан, државни координатор за реформу јавне управе истакао је да су га представници РС информисали да ће се Стратешки оквир за реформу јавне управе ускоро наћи на Влади РС те да је прибављено позитивно мишљење Министарства финансија Републике Српске на овај документ, а што је потврдио и сам замјеник координатора за реформу јавне управе из Републике Српске Микан Давидовић. Давидовић је истакао да су представници РС учествовали у процесу припреме Акционог плана те да остају посвећени реформи јавне управе.

Међутим, замјеник државног координатора за реформу јавне управе Ферид Отајагић изјавио је да се већ двије године чека да Влада Републике Српске усвоји Стратешки оквир за наставак реформе јавне управе, те је позвао донаторе у овом сектору да ускрате даљу финансијску помоћ „онима који опструишу процес европских интеграција и реформу јавне управе“.

Неусвајање Стратешког оквира за Енвера Ишерића, координатора за реформу јавне управе из Федерације БиХ је „неодговоран однос према реформи јавне управе и грађанима Босне и Херцеговине“, при чему је одговорност за блокаду реформе и Фонда адресирао на Владу РС.

Он је оцијенио да се слаже са представницима из РС да се постојеће процедуре Фонда за реформу јавне управе требају побољшати али да и даље сматра да је потпуно неприхватљиво да ентитети самостално воде процес реформе јавне управе без улоге Уреда координатора за реформу јавне управе.
„Уред координатора за реформу јавне управе и основан је због координације цијелог процеса“, истакао је Ишерић.

Весна Мишевић, координаторица за реформу јавне управе нагласила је важност усвајања стратешких докумената и додала да без донаторске помоћи неће бити могуће провести све реформске активности.
Kрасимир Николов, шеф Секције за европске интеграције, политичка питања, односе са јавношћу и информације у Делегацији ЕУ у БиХ нагласио је да усвајање стратешких докумената мора бити приритет за све власти у БиХ.

Анета Раић, шефица Јединице за донаторску координацију, финансије, надзор и евалуацију представила је донаторима активности на припреми стратешких докумената и истакла да за проведбу Акционог плана недостаје око 56 милиона конвертибилних марака. Она је напоменула да је до застоја у раду Фонда за реформу јавне управе дошло због непотписивања Анекса ВИ Меморандума о разумијевању и успостави Фонда за реформу јавне управе у Влади Републике Српске.

Представници њемачког ГИЗ-а и амбасаде Велике Британије нагласили су да ће наставити подржавати реформу јавне управе и даље и то кроз Фонд за добру управу (ГГФ), а новац је раније осигуран до марта 2021. године.

Састанку је присуствовало 40 учесника, а осим горе поменутих донатора, и представници амбасада Њемачке, Норвешке, Француске и Швајцарске те Свјетске банке.