Данас је у просторијама Канцеларије координатора за реформу јавне управе одржана презентација извјештаја о самопроцјени ове иституције према европском моделу за управљање квалитетом – Common Assessment Framework  (CAF).

Кенан Авдагић, стручни савјетник за секторске реформе казао је да је ово други циклус по CAF моделу који проводи Канцеларија координатора за реформу јавне управе – институција која је кроз документе Савјета министара БиХ задужена за увођење и промоцију овог модела међу институцијама Босне и Херцеговине.

Извјештај је показао да су упосленици оцијенили бољом комуникацију и сарадњу са корисницима услуга Канцеларије, а нарочито сарадњу са представницима цивилног друштва у БиХ.

Авдагић је овај извјештај презентирао колегама у Канцеларији координатора, а циљ је да се сви запосленици упознају са предложеним активностима за унапређење рада институције.

Common Assessment Framework  (CAF) – Заједнички оквир процјене – методологија је развијена од стране Европског Института за јавну администрацију и подржана од стране ЕУ министарства задужених за јавну администрацију и представља алат квалитета који помаже јавном сектору у кориштењу техника управљања квалитетом у циљу побољшања њихових перформанси, чији је циљ да у јавним организацијама процјени стање у најважнијим областима везано за развој те резултатима у организацији, те самим тим уведе побољшања на основу већег фокуса на квалитет.

Као алат за управљање укупним квалитетом, Заједнички оквир процјене темељи се на претпоставци да се изврсни резултати у областима организацијског учинка, грађана/корисника, људи и друштва постижу кроз стратегију засновану на лидерству и планирању, као и помоћу људи у организацији, партнерстава, ресурса и процеса.

CAF је доступан у јавном домену, бесплатан је и нуди се као алат једноставан за кориштење у циљу помоћи организацијама јавног сектора у циљу унапређења рада. CAF је осмишљен за употребу у свим областима јавног сектора и примјењив је за јавне организације.

 

dha