У организацији Групе за комуникације Програма јачања јавних институција, који по налогу Савезне Владе Њемачке проводи њемачки ГИЗ у сарадњи са Уредом координатора за реформу јавне управе, у Добоју је 30. и 31. 10.2019. одржана радионица о проактивној транспарентности.

На радионици је представљен концепт проактивне транспарентности те хисторијат саме иницијативе која је покренута још 2014. године у сарадњи са представницима цивилног друштва, а о чему је говорио савјетник у ГИЗ-у Елвис Мујановић.

Ведрана Фалаџић, виша стручна сарадница за односе с јавношћу у Уреду координатора за реформу јавне управе говорила је о проведби 38 стандарда проактивне транспарентности с посебним аспектом на њихов значај за грађане БиХ те на проведбу реформе јавне управе у БиХ.

Ален Мргуд, шеф Одсјека за уредништво и публицирање Агенције за статистику БиХ представио је алат за самопроцјену испуњености стандарда.

Славица Шкоро, стручна савјетница за односе с јавношћу Агенције за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ говорила је о смјерницама за испуњавање стандарда с фокусом на често постављена питања док је Мубера Бегић, стручна савјетница за реформу јавне управе износила примјере у пракси у вези имплементације стандарда.

О плановима објаве информација на њеб сајту институција говорила је Лана Бабић, шефица Одсјека за комуникације у области европских интеграција Дирекције за Европске интеграције БиХ.

Уз интерактивну дискусију одржане су и вјежбе са конкретним примјерима у вези тема које су обрађене на дводневној радионици.

На радионици су учествовали представници Агенције за државну службу Федерације БиХ, Министарства финансија Републике Српске, Уреда за односе с јавношћу Владе Федерације БиХ, Федералног министарства финансија, Порезне управе Федерације БиХ, Министарства саобраћаја и веза Владе Републике Српске, Републичког завода за статистику РС – Ођељење Добој, Бироа за односе с јавношћу Генералног секретаријата Владе Федерације БиХ, Завода за запошљавање Брчко дистрикта БиХ, Министарства правде Републике Српске, Пореске управе Републике Српске, Завода за запошљавање Брчко Дистрикта БиХ, Министарства унутрашњих послова РС, Агенције за државну управу РС и Уреда за ревизију јавне управе и институција Брчко дистрикта БиХ.

Представници институција препознали су значај концепта проактивне транспарентности те су опређељени за даља унапређења транспарентности рада институција.