Агенција за државну службу Федерације Босне и Херцеговине, у сарадњи с имплементатором пројекта Инфодом д.о.о. Сарајево организовала је данас Информативну конференцију на тему „Унапређење информационог система у Агенцији за државну службу Федерације БиХ“ у оквиру пројекта „Унапређење информационог система у Агенцији за државну службу Федерације БиХ, Агенцији за државну управу Републике Српске и Подоодјељењу за људске ресурсе Брчко дистрикта БиХ.

Циљ пројекта је подршка реформи јавне управе у БиХ у сегменту изградње професионалне, ефикасне, транспарентне и дјелотворне државне управе.

“Унапређење информационог система помоћи ће оптимизацији и реорганизацији јавне управе у Федерацији БиХ на начин да ћемо коначно на једном мјесту, кроз један систем, знати колико службеника ради на јавним пословима, који су описи њихових послова, да ли нам је потребно још стручњака из неке области или да ли имамо потребу за прерасподјелом службеника унутар Федерације БиХ. Европске интеграције захтијевају да направимо управу, како у Федерацији БиХ тако и у цијелој БиХ, која ће задовољити потребе грађана и привредних субјеката, односно управу која ће за мање новца пружити ефикасније и квалитетније услуге”, изјавио је државни координатор за реформу јавне управе доц.др. Драган Ћузулан.

Рефик Бегић, директор Агенције за државну службу Федерације Босне и Херцеговине, истакао је да је развој Информационог система један од стратешких приоритета за даљи развој службеничког система.

“Уложит ћемо посебне напоре за пуну имплементацију овог система у органима управе у Федерацији БиХ. У ту сврху неопходна је стална комуникација и координација са свим органима, те пуна подршка Владе Федерације БиХ и кантоналних влада, за што предстоји и измјена прописа који ближе уређују ову област”.

У оквиру пројекта израдит ће се више софтверских модула за управљање људским потенцијалима с основним компонентама система: Регистар људских ресурса, запошљавање, оспособљавање и усавршавање и тако даље. Директни корисници пројекта су Агенција за државну службу Федерације Босне и Херцеговине, Агенција за државну управу Републике Српске и Пододјељење за људске ресурсе Брчко дистиркта БиХ. Тренутно, свака агенција користи различите системе. Посебно је изражен проблем у Агенцији за државну службу Федерације Босне и Херцеговине и Пододјељењу за људске ресурсе Брчко дистрикта БиХ који користе застарјеле системе, док Агенција за државну службу Републике Српске посједује функционалан систем којем је потребна надоградња с новим модулима.

Осим ових институција, корисници поменутог пројекта у Федерацији БиХ су и органи Федерације БиХ (управе, заводи, министарства) и институције на свим нивоима власти (опћински, градски, кантонални, федерални). Корисници пројекта у Републици Српској су републички органи управе Републике Српске, а у Брчко дистркту БиХ остале институције Брчко дистрикта БиХ с правом кориштења апликације. Пројект је финансиран средствима Фонда за реформу јавне управе. Имплементатор за ФБиХ је Инфодом д.о.о. Сарајево.