Конференцијом „Проактивна транспарентност и јавна управа у БиХ – јучер, данас, сутра“, која је одржана данас у Сарајеву обиљежен је Међународни дан права на приступ информацијама (28. септембар), а један од кључних циљева конференције био је указати на важност проактивне транспарентности у креирању политика и функционирању институција у БиХ као и пружању информација грађанима без посредника.

Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе у БиХ подсјетио је да је право на приступ информацијама основно људско право заштићено међународним документима те позвао власти у БиХ, односно руководиоце органа управе да омогуће грађанима информације које ће им помоћи да сазнају како ради управа и како се доносе одлуке. „О доброј управи моћи ћемо говорити само онда када је она транспарентна, одговорна, рационална, ефикасна и отворена за учешће грађана“, казао је Ћузулан.

Матхиас Мüхле, руководилац Програма јачања јавних институција из њемачког ГИЗ-а истакнуо је да је иницијатива за проактивну транспарентност, покренута у оквиру овог програма техничке сарадње 2015. године, показала да власт и цивилно друштво могу сарађивати по принципима Партнерства за отворену власт, тј. да могу сукреирати јавне политике и допринијети иновацијама у пракси јавне управе. Додао је да ће ГИЗ у име влада СР Њемачке и Велике Британије и у наредном периоду подржавати унапређење проактивне транспарентности у јавној управи у БиХ.

„Приступ јавности информацијама и повећање транспарентности темељни су принципи отворене власти, чија проведба јача повјерење у њезин рад, а Дирекција је у обвези бити примјер добре праксе у јавној управи, каквој тежимо на нашем европском путу“, истакнула је Маја Римац – Бјелобрк, помоћница директора Дирекције за европске интеграције.

На конференцији је разговарано о тренутном стању и резултатима првог истраживања о испуњавању стандарда проактивне транспарентности у институцијама БиХ које је проведено половином 2019. године као и утјецају иницијатива за проактивну транспарентност на
унапрјеђење рада јавне управе, а учесници су имали прилику чути искуства и научене лекције држава из регије тј. Црне Горе и Хрватске.

Конференција коју су организирале институције чланице међуинституционалне радне групе за комуникације у оквиру Програма јачања јавних институција у БиХ, који у БиХ имплементира ГИЗ, је завршена усвајањем закључака који, између осталога, позивају на допринос већем степену испуњења стандарда проактивне транспарентности, те њиховим укључивањем у законодавству о слободном приступу инфромацијама у БиХ.

О проактивној транспарентности у БиХ

Савјет министра БиХ је 03.12.2018. године усвојио Политику и Стандарде проактивне транспарентности, а које су 2015. године развили чланови и чланице међуинституционалне Групе за комуникације Програма јачања јавних институција – Канцеларија координатора за реформу јавне управе, Дирекција за европске интеграције, Агенција за статистику БиХ и Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитете БиХ, уз допринос партнерских институција те представника цивилног друштва и медија. Мјере које се односе на принципе проактивне транспарентности дио су и новог Стратешког оквира за реформу јавне управе у БиХ 2018. – 2020. године. Према он лине истраживању које је Канцеларија координатора за реформу јавне управе провела средином 2019. године просјечна испуњеност стандарда проактивне транспарентности износи око 63,46 %. Истраживањем су биле обухваћене 74 институције БиХ, а одговоре је доставило њих 44.