Поводом обиљежавања Међународног дана слободе приступа информацијама, Transparency International у БиХ (ТI БиХ) организује конференцију под називом „Приступ информацијама од јавног значаја између праксе и закона“ која ће се одржати 27. септембра 2019. године у Сарајеву (Хотел Europe, Владислава Шкарића 5), са почетком у 10:00 часова.

На конференцији ће бити презентовано истраживање Transparency International у БиХ (ТI БиХ) о примјени Закона о слободи приступа информацијама, као и судска пракса у овој области.

ТI БиХ већ годинама тестира примјену законског оквира у области приступа информацијама од јавног значаја захтјевајући информације из рада јавних органа, а ове године ће бити презентовани налази из претходних и овогодишењег истраживања. Поред тога, на панелу ће се разговарати о томе какав нам Закон о слободи приступа информацијама треба, и колико је важећи закон у складу са најбољима праксама и међународним стандардима. Учешће на панелу узеће и представница Канцеларије координатора за реформу јавне управе Ведрана Фалаџић.

Конференцији ће присуствовати представници релевантних институција са свих нивоа власти у БиХ, представници извршне и законодавне власти, јавних предузећа, међународне заједнице у БиХ, организација цивилног друштва и медија.