rsz_oooooo

 

Канадски премијер Justin Trudeau јучер је и званично отворио шести Глобални самит Партнерства за отворену власт (OGP) који се одржава од 29-31. маја у Ottawa-и.

Скоро стотину земaља послало је своје представнике из влада и цивилног друштва да расправљају о акцијама које ће допринијети већој демократизацији друштва на глобалном нивоу. Представници Канцеларије координатора за реформу јавне управе Драган Ћузулан, државни координатор за реформу јавне управе и Ведрана Фалаџић, виша стручна сарадница за односе с јавношћу, заједно са колегама из Министарства правде БиХ , Гораном Кучером и Неџадом Салманом, присуствују овом догађају.

“Самит за БиХ има посебан значај јер је јуче на састанку Управног одбора OGP констатовано да је Вијеће министара БиХ усвојило Акциони план за OGP чиме је БиХ враћена у активне чланице ове Иницијативе. УО Иницијативе је у децембру прошле године БиХ прогласио неактивном чланицом јер од 2014, када је постала пуноправна чланица, није поднијела ниједан Акциони план”, изјавио је Драган Ћузулан, предсједавајући Савјетодавног вијећа за имплементацију OGP у БиХ.

Он је истакао констатацију канадског премијера да Глобални самит долази у посебно комплексном тренуту када више од половине чланица OGP, како се то наводи у Глобалном извјештају, има проблеме у вези остваривања грађанских права.

“Сјајно је видjeти оволики број реформатора на једном мјесту који заједно, као представници влада и цивилног друштва, раде на јачању демократије и враћању повјерења грађана, јер данас политичке елите које су се одвојиле од обичног човјека имају одговорност за ретроградне процесе које су све присутнији у нашим друштвима. Зато је потребна политика заснована на доказима, а не на популистичкој реторици,” рекао је Ћузулан.

Извршни директор OGP Sanjay Pradhan нада се да ће Самит понудити рјешења о новим владиним приступима који ће допринијети демократизацији друштва. Он је оцијенио да је у порасту тренд да владе ограничавају грађански простор те да се мора зауставити тренд ширења дезинформација и кршење права на приватност.

Учесницима се обратила и канадска министрица иновација Joyce Murray и, између осталог, казала да је отворена влада у основи средство за изградњу повјерења у институције кроз отворени дијалог са информисаном јавношћу и са укључивањем грађана.

У наредна два дана учесници ће дијелити идеје и рјешења у вези дигитализације друштва, родне равноправности, отворених података и других изазова који су битни за OGP.