Након што је Савјет министара БиХ на сједници одржаној данас у Сарајеву усвојило Информацију Канцеларије координатора за реформу јавне управе о смањењу пореза и доприноса, те парафискалних намета и њиховој хармонизацији на простору БиХ, Драган Ћузулан координатор за реформу јавне управе изјавио је је на нивоу институција БиХ регистровано 203 непореска прихода, у Федерација БиХ 198, од чега 95 на федералном нивоу, 77 на кантоналном и 26 на општинском, док је у Републици Српској 286, а у Брчко дистрихту 177.

Он је казао да је први корак мапирања направљен захваљујући пројекту “Подршка институцијама БиХ у мапирању парафискалних намета и успостављању регистра парафискалних намета”, који је финансирао британски ГГФ-фонд.

„“Истина је да ниједан ниво власти не жели лако да се одрекне прихода по овом основу, као и да има злоупотреба по овом питању, па чак и незаконитих рјешења, као што је случај са тзв. фондовима солидарности, тако да некима очигледно не иде у прилог сређивање стања у овој области. Грађани су често и неупућени које све врсте додатних давања постоје док се директно не суоче са трошковима. Из привреде већ дуго долазе захтјеви за смањењем истих, али власти не показују превише слуха”, рекао је Ћузулан.

Према његовим ријечима, реформа у овој области треба да се проводи у неколико корака. Најприје кроз елиминисање двоструких такси, усклађивање таксе са стварном цијеном услуге, елиминацијом парафискалних намета за које се не добија никаква услуга или вриједност, уређењем система прихода локалних самоуправа и враћањем прихода од такси који им стварно припадају и измјеном и хармонизацијом прописа како би се обезбједила њихова уједначеност и транспарентност”, рекао је Ћузулан.

Парафискални намети у Босни и Херцеговини су превисоки, већи него у земљама у региону, у великом броју случајева не служе сврси и сувише оптерећују привреду БиХ. Као такви они имају већи удио у БДП-у у односу на удио истих у земљама региона и износе скоро једну милијарду КМ или 3,2% БДП-а.

Реформска агенда за БиХ је у подручју “Пословна клима и конкурентност” дефинисала као стратешки циљ да сви нивои власти припреме свеобухватан попис парафискалних намета како би се исти смањили и учинили транспарентним, са мораторијумом на нове намете.

Објавом регистара непорезних намета на сва четири нивоа власти у Босни и Херцеговини испуњена је обавеза из Акционог плана Реформске агенде те створене претпоставке за њихово смањење и хармонизацију.