У склопу пројекта „Јавно-приватно партнерство у БиХ“, Канцеларија координатора за реформу јавне управе почела је са реализацијом серијала обука за јавне службенике и представнике приватног сектора у Босни и Херцеговини.

Прве обуке су одржане у Бањалуци и  Бихаћу а током наредна три мјесеца ће исте бити одржане у свим већим градовима Босне и Херцеговине. Већ 25. и 27. септембра обуке су планиране у Мостару и Требињу, а током мјесеца октобра и новембра у Сарајеву, Зеници, Тузли, Дистрикту Брчко те Бијељини.

Учесницима обуке су презентирани случајеви јавно-приватног партнерства у пракси, потребни кораци у провођењу пројекта јавно-приватног партнерства, животни циклус ЈПП пројеката, методологија анализе вриједности за новац у пројектима јавно-приватног партнерства, те различити аспекти уговора, преговарања и наџора пројеката јавно-приватног партнерства.

“У протекла два тренинга је више од 100 учесника у Бањалуци и Бихаћу имало прилику упознати се са кључним аспектима пројеката јавно-приватног партнерства. Као што смо и раније најавили, циљ обука није информативног карактера него су то радионице на којима се полазници из јавног и приватног сектора упознају са свим детаљима, процедурама, анализама, уговорним односима, али и дилемама ЈПП-а. Обуке ће се наставити у наредним седмицама и мјесецима те ће се одржати укупно 18 обука и тренинга широм државе”,  рекао је проф.др. Тарик Заимовић, тим лидер пројекта ЈПП у БиХ, те додао да су обуке добиле изврсне оцјене од стране полазника.

Према ријечима Заимовића, посебно корисним су оцјењени приређени материјали, односно три књиге које су припремљене у оквиру пројекта и то  Методологија за јавно-приватно партнерство, Методологија за процјену вриједности за новац у пројектима јавно-приватног партнерства, те Тренинг водич за јавно-приватно партнерство, а које на више од 500 страница обрађују различите аспекте јавно-приватног партнерства.

Јавно-приватно партнерство је најзначајнији пројекат у БиХ из области управљања јавним финансијама, а  главни корисници су владе Федерације БиХ, Републике Српске и Дистрикта Брчко.

Циљ пројекта је успостава функционалног система јавно-приватног партнерства (ЈПП), усклађеног са ЕУ стандардима и најбољим европским праксама.

Више детаља о садржају публикација, предавачима те самом пројекту ЈПП-а  може се пронаћи на њеб страници пројекта www.jpp.ba.