Други циклус обуке из области развоја јавних политика, организиран кроз пројекат „Јачање капацитета за стратешко планирање и развој политика – фаза II (СППД II)“, одржан је 25. и 26. априла 2017.г. на Јахорини.

Полазници обуке су били службеници министарстава и управних организација Босне и Херцеговине, а тема која је обрађена је била „Формулација јавних политика“ са посебним освртом на СИГМА принципе јавне управе.

Поред теоретског дијела, полазници су имали и практичан дио обуке, гдје су на конкретан проблем из свакодневног живота примјењивали знања предочена у теоретском дијелу, са циљем да се теоретска знања схвате и усвоје на правилан начин. Оваквим спојем теоретских предавања и симулацијама доношења јавних политика у односу на реалне животне ситуација се максимизира ефикасност обуке, како у прихватању теоретских знања, тако и развијању вјештина за формулацију јавних политика.

Након завршетка овог циклуса обука, полазници ће у институцијама из којих долазе отпочети са развијањем одабране јавне политике из програма рада сваке институције, примјењујући знања стечена на овом , као и на слиједећим циклусима обуке (има их укупно четири), а уз менторску подршку СППД II пројекта. Крајњи циљ је развијена одабрана јавна политика примјеном методологије СИГМА 12 корака уз менторску подршку СППД II пројекта, што води трајној успостави поменуте методологије у доношењу јавних политика, као једног одрезултата реформе јавне управе у БиХ.

Пројекат „Јачање капацитета за стратешко планирање и развој политика – фаза II (СППД II)“је финансиран средствима Фонда за реформу јавне управе.