У оквиру Програма јачања јавних институција у БиХ које по налогу Владе СР Њемачке проводи ГИЗ у Сарајеву је у сриједу и четвртак, 14. и 15.12.2016, одржана обука о отвореној власти за државне службенице и службенике са нивоа БиХ под називом Транспарентно, одговорно и отворено. Обуку је проведена у сарадњи ГИЗ-а, Канцеларије координатора за реформу јавне управе, Министарства правде БиХ и Транспаренцy Интернатионал БиХ.

Овом обуком Влада СР Њемачке кроз Програм јачања јавних институција у БиХ даје допринос развоју и унапређењу капацитета државних службеника о концепту отворене власти. Обука је намијењена државним службеницима у органима власти на нивоу БиХ, првенствено онима који у свом послу имају задатке везане за сарадњу с цивилним друштвом, комуницирање са јавностима, поступање по Закону о слободи приступа информацијама, јавне консултације, ИТ  и друге области које су у вези са концептом отворене власти. Програм дводневне обуке био је фокусиран на теме попут права на слободан приступ информацијама, питања проактивне и фискалне транспарентности, те питања употребе информационих технологија у отвореном и транспарентном раду јавних институција. Циљ обуке била је презентација основних принципа концепта отворене власти свим учесницама и учесницима обуке како би били у могућности препознати начине на које се овај концепт може примјенити у њиховом свакодневном раду те дефинисање кључних изазова у имплементацији принципа отворености као и приједлог могућих рјешења која ће унаприједити постојећи систем.

Обука је организирана као једна од мјера у оквиру Програма јачања јавних институција у БиХ које су усмјерене на подршку институцијама у примјени принципа отворене власти. За ову сврху њемачки ГИЗ је успоставио сарадњу са ТИ БиХ који ће током обуке пружати експертизу у овој области те ће учесницима представити основне принципе отворене власти, како би их могли примјенити свакодневном раду, заједно са приједлозима рјешења која ће унаприједити постојећи систем.

Министарство правде БиХ и Канцеларија координатора за реформу јавне управе, као институције које су укључене у имплементацију ОГП иницијативе у БиХ, подијелили су  своја искуства и знања у овој области.