Данас је у Сарајеву, у Хотелу Еуропа, одржана завршна конференција пројекта „Обука запослених који обављају послове државне управе за примјену информационих технологија и рад на рачунару“, који је финансиран средствима Фонда за реформу јавне управе а који имплементира конзорциј фирми Нет-про д.о.о. Брчко и Екса д.о.о. Сарајево у сарадњи са агенцијама за државну службу односно управу на свим управним нивоима у БиХ.
У протеклих десет мјесеци имплементације пројекта, завршена су два циклуса информатичке обуке у оквиру којих је обуку похађало 1745 запослених у државној управи и јединицама локалне самоуправе, а у току је трећи циклус у којем обуку похађа 35 корисника, чиме ће укупан број реализованих обука бити 1780, колико је и планирано овим пројектом.

Програм обуке за примјену информационих технологија и рад на рачунару је реализован у складу са „ЕЦДЛ Басе“ европским стандардом (Еуропеан Цомпутер Дривинг Лиценце), а циљ пројекта, како је нагласио Александар Каришик, шеф Оперативне јединице Канцеларије координатора за реформу јавне управе, је да се развојем ИТ вјештина запослених у јавној управи допринесе развоју ђелотворне и модерне државне управе у Босни и Херцеговини која ће бити способна да одговори на захтјеве интеграцијских процеса у ЕУ и осигура квалитетан сервис својим грађанима, клијентима из привредног сектора и другим корисницима њених услуга.

Резултате обуке и тестирања полазника по управним нивоима презентирали су представници агенција за државну службу односно управу у БиХ. Од укупног броја полазника у три циклуса обуке, 387 кандидата је са нивоа државних институција БиХ, 600 кандидата са нивоа Федерације БиХ, 593 кандидата са нивоа Републике Српске, док је 200 кандидата са нивоа Брчко дистрикта БиХ. До сада је 1538 полазника стекло ЕЦДЛ Басе диплому, док ће преостали кандидати полагати завршне испите у наредном периоду.

„Повећање дигиталних вјештина и информатичке оспособљености државних службеника има директни утјецај на повећање учинковитости јавне управе, што је свакако један од врло важних услова за бржи економски опоравак“, истакла је Менсура Бегановић, предсједница Асоцијације информатичара у БиХ.

Бранислав Зимоњић, виши стручни сарадник за информационе технологије у Министарству комуникација и транспорта БиХ, указао је на значај јачања ИТ вјештина за будуће процесе увођења електронских сервиса и развоја еУправе у Босни и Херцеговини.

„О утицају овог пројекта на развој информатичке оспособљености запослених који обављају послове државне управе говори и чињеница да је просјечна оцјена нивоа информатичких вјештина полазника на крају обуке већа за 49%  у односу на просјечну оцјену нивоа њихових почетних вјештина“, нагласила је Слађана Симић, пројект менаџер Нет-про д.о.о. који је имплементатор пројекта.
На завршној конференцији, додијељене су дипломе најуспјешнијим полазницима обуке који су похађали обуку у акредитованим ЕЦДЛ центрима на локацијама Сарајево и Источно Сарајево.