Конференција поводом завршетка пројекта „Специјалистички програм обука за ИТ менаџере“, који је финансиран из Фонда за реформу јавне управе, а који је имплементирала Академика д.о.о Сарајево, одржана је данас у Сарајеву.

Пројект чија је вриједност 204.048,00 КМ обухватио је укупно 86 обука, за три модула специјалистичких обука: 15 ПМП обука (Пројецт Манагемент Профессионал), 47 обука за ИТИЛ основе (Информатион Тецхнологy Инфраструцтуре Либрарy) и 24 обуке за ПРИНЦЕ2 основе (Пројецтс Ин Цонтроллед Енвиронментс, версион 2).

Корисници обука су били државни службеници из институција и органа управе са нивоа институција Вијећа министара БиХ, Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ, који планирају и имплементирају пројекте и активности, те руководе услугама у области информационих технологија.

Доц.др. Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе у БиХ је истакао да је крајњи циљ овог пројекта побољшање квалитета реализованих ИТ пројеката и активности у државној управи, те самим тим, и укупних ефеката који се њима постижу.

“Увођење е-управе и трансформисање постојећих модела пословања кориштењем информационих технологија је врло комплексан процес, што захтјева и убрзано јачање капацитета ИТ менаџера у државној управи за управљање е-сервисима и пројектима. Веома је битно да институције у својим буџетима планирају средства за овакве и сличне обуке, јер су обуке континуиран процес“, истакао је  Ћузулан.

„Након завршене обуке, кандидати су полагали завршне цертификацијске испите, а 53 ИТ менаџера из државне службе стекла су међународно признате цертификате, који представљају стандард за управљање ИТ пројектима и услугама: 2 ПМП менаџера, 31 ИТИЛ Фоундатион менаџер и 20 ПРИНЦЕ2 Фоундатион менаџера“, истакао је гдин. Амир Мулалић, тим лидер пројекта.

Имплементација пројекта је трајала девет мјесеци, од јануара до септембра 2016. године. Обука је реализована у Сарајеву, Бања Луци и Брчком, а тестирања за стицање цертификата су обављена у акредитованим међународним тестним центрима: ВУЕ тестни центар у Сарајеву и ПРОМЕТРИЦ тестни центар у Београду.