Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе и Здравко Миовчић, директор Агенције за развој предузећа Еда из Бања Луке потписали су данас у Сарајеву Меморандум о увођењу методологије буџета за грађане.

Основни циљ Меморандума је дефинисање међусобне сарадње на припреми и представљању годишњег буџета Канцеларије координатора за реформу јавне управе у форми буџета за грађане, као показног и подстицајног примјера за друге институције на државном нивоу. У БиХ непосредно учешће грађана у израде буџета није законом дефнисано па самим тим ни израда оваквог једног водича није законска обавеза. Укључивањем у међународну иницијативу Партнерство за отворену власт, БиХ се додатно обавезала на дефинисање конкретних мјера и дјеловање у областима транспарентности, оснаживања учешћа грађана у власти и увођења нових технологија које чине јавну управу што ефикаснијом.

„Само отвореност буџетског процеса и јасно и разумљиво извјештавање о прикупљању и потрошњи јавног новца може осигурати укључење активних грађана у буџетске процесе и повећање повјерења јавности према органима власти. Отворени буџет штити од расипања, преваре и злоупотребе.“, истакао је Ћузулан.

Он је додао да је Канцеларија координатора за реформу јавне управе учинила јавности доступним, посредством wеб странице, све буџетске документе. Међутим, нагласио је, да су у документима представљени комплексни буџетски подаци који су тешко разумљиви широкој популацији због своје комплексности и употребе техничких термина из ове области.  

Директор Еда-е нагласио је задовољство наставком сарадње са Уредом координатора за реформу јавне управе те истакао да Еда има искуство у изради методологије за увођење буџета за грађане у неколико локалних заједница.    

„Вјерујем да ћемо на овај начин приближити јавности на који начин Канцеларија координатора за реформу јавне управе планира и троши средства из буџета институција БиХ. Задовољство ми је да је Канцеларија координатора, у чијој је надлежности координација реформе јавне управе, прва институција на државном нивоу која је показала интерес за израду овог документа“, казао је Миовчић.

Еда је израду методологије и водича за грађане кроз буџет институција БиХ понудила и Министарству финасија БиХ од којег очекује повратне информације.

Водич кроз буџет Канцеларије координатора за реформу јавне управе бит ће доступан јавности до краја априла наредне године, како је то Меморандумом и дефинисано. 

Израду методологије и буџета за грађане финансира Фонд отворено друштво БиХ.