Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе и Адис Побрић, овлаштени представник фирме КИНГ ИЦТ потписали су данас у Сарајеву уговор о реализацији пројекта „Имплементација заједничких сервиса за е-услуге“.

Ово је седми пројекат из области реформе јавне управе чија је реализација почела у овој години.

„Увођење електронских сервиса и примјена истих олакшат ће свакодневни живот грађанима и пословним субјектима, али и запосленима у јавној управи.  Потпуна имплементација пројекта довест ће до тога да ће грађани и правна лица моћи да подносе електронски захтјеве за остваривање услуга које пружа Институт за мјеритељство БиХ, односно да додају електронске прилоге, да изврше електронско плаћање, да добију термин за реализацију услуге, да добију информацију о статусу предмета, и да добију тражене цертификате, рјешења и сл. електронски“, изјавио је Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе.  

Он је додао да се услуга за ниво Федерације БиХ односи на области премјера и катастра некретнина (издавање копије плана, препис посједовног листа и захтјев за цијепање парцела) Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове.

„На нивоу Републике Српске ради се о електронској услузи добивања дигитализованог земљишнокњижног улошка. За ниво Брчко дистрикта БиХ ријеч је о електронској услузи запошљавања у јавној управи БД БиХ, односно услузи за грађане који желе да се пријаве на конкурс за попуњавање радног мјеста у јавној управи БД БиХ“, рекао је координатор за реформу јавне управе.

Према његовим ријечима, имплементацијом ових пилот онлине услуга грађани и пословни субекти ће имати директне користи од пројекта, јер ће им те услуге бити доступне у било које вријеме и с било којег мјеста, независно о полу, доби, образовању и сл.  

Адис Побрић, овлаштени представник конзорција фирми „КИНГ ИЦТ д.о.о. Сарајево, Ланацо д.о.о. Бања Лука и Лиреx БГ Лтд, Софија, Бугарска“  изразио је задовољство што је управо овај конзорцији носилац пројекта.

„Имамо потребно искуство и референце за овај посао јер смо и раније имплементирали сличне пројекте у БиХ и регији. У сарадњи са Канцеларијом координатора за реформу јавне управе и самим корисницима пројекта очекујемо успјешну имплементацију“, рекао је Побрић.

Корисници овог пројекта су:  Генерални секретаријат Савјета министара БиХ, Одсјек за одржавање и развој система електронског пословања и еВладе, ИДДЕЕА – Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података, Агенција за информационо друштво РС, Сектори за  ИТ при Генералним секретаријатима Влада ФБиХ и РС, Федерално министарство промета и комуникација, Пододјељење за информатику Владе Брчко дистрикта БиХ.

Вриједност пројекта износи 1.320.930,00 КМ са ПДВ-ом, а новац за имплементацију пројекта обезбјеђен је из Фонда за реформу јавне управе.

Пројекат ће бити реализиран у наредних годину дана.

(Фото:О.Беговић, Срна)