Уважени читаоци и читатељке,

Са задовољством вам представљам прво издање електронског билтена Канцеларије координатора за реформу јавне управе.  

На овај, нови, начин комуникације смо се одлучили из два разлога: наше опредјељености за наставак разговора о реформи јавне управе и опредјељености за унапрјеђење транспарентности И одговорности нашег рада.

Јавна управа која добро функционише је неопходна за демократско управљање. Процес реформе јавне управе води према повећаној транспарентности, одговорности и дјелотворности органа власти, али и осигурању већег фокуса на потребе грађана и привредних субјеката. Такођер, адекватно вођена и професионална државна служба, боље планирање и координација политика, поуздане административне процедуре и унапријеђено финансијско управљање у јавном сектору, од пресудног су значаја  за квалитет и динамику ЕУ интеграција, али и општи напредак.  

Реформа јавне управе изричито је наглашена у многим међународним документима које је БиХ преузела, као што је то на примјер Споразум о стабилизацији и придруживању, а њено провођење додатно је потврђено и Реформском агендом. Кроз овај документ власти су се, између осталог, обавезале и на израду новог стратешког оквира за реформу јавне управе. Савјет министара БиХ повјерио је овај посао Канцеларији координатора за реформу јавне управе.  У протеклом периоду одржали смо низ радионица на којима смо са представницима координацијске структуре разговарали о будућим активностима и формирању радних група за израду стратешких докумената.  Наш план је да о новој стратегији, проводећи јавне консултације, разговарамо и са представницима цивилног сектора, академске заједнице и медија те  представницима медјународне заједнице која помаже и подржава проводјење реформских процеса. Стога, желимо да наши партнери и она овај начин буду информисани о свим активностима.  Наша визија је управа која ће радити у најбољем интересу бх. грађана. Бит ће потребно направити искораке према уклањању административних баријера које нису у функцији ефикасности, те оптерећавају пословне субјекте али и грађане. Да бисмо то остварили,  провођење реформе јавне управе се мора убрзати, а резултати урађеног постати доста видљивији. То неће бити могуће без укључивања свих сегмената друштва. Реформе се морају проводити интегрално, а политичке странке и све одговорне институције морају коначно преузети власништво над цијелим процесом.

Други разлог је што се у свом раду руководим принципима транспарентности, отворености и одговорности. То су важни елементи доброг управљања. Такођер, залажем се за проактивну транспарентност објаве података на службеним wеб страницама институција јер бх. грађани имају право да траже информације и да знају. Сви документни према стандардима транспарентности биће доступни јавности, а вас позивам да и даље користите информације са наше wеб странице www.parco.gov.ba  која ће ускоро бити редизајнирана и додатно  прилагођена корисницима наших услуга.    

Дубоко сам увјерен да ће ћете у овом и наредним билтенима наћи корисне информације те да ће ваше учешће, ставови и мишљења која нам можете понудити представљати додану вриједност процесу реформе јавне управе и гарантовати успјех у њеној имплементацији.  

Такође, желим изразити посебну захвалност њемачком ГИЗ-у за подршку коју нам је пружио у оквиру Програма јачања јавних институција у БиХ приликом креирања овог првог броја електронског билтена.

Доц.др. Драган Ћузулан

Координатор за реформу јавне управе