Представници Канцеларије координатора за реформу јавне управе данас су у Сарајеву одржали састанак са представницима донатора који помажу процесу реформе јавне управе, односно активности на припреми нове стратегије реформе јавне управе у БиХ.

Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе дао је нагласак на заједничкој  синергији у припреми новог стратешког оквира те нагласио важност размјене информација о активностима и плановима свих судионика у овом процесу. 

Координатор се захвалио донаторима који већ десетљеће помажу БиХ како би се јавна управа у нашој земљи модернизовала.

Ћузулан је исказао незадовољство спором имплементацијом реформских пројеката те је указао на сложене процедуре јавних набавки за оне пројекте који се финансирају из Фонда за реформу јавне управе. Фонд за реформу јавне управе јединствен је примјер улагања новца донатора у региону. Новцем донатора финансирају се искључиво пројекти који имају за цољ подршку имплементацији Стратегије реформе јавне управе.  

„Канцеларија координатора увијек је, по принципу доброг домаћина, располагала новцем донатора на транспарентан и отворен начин“, казао је координатор за реформу јавне управе.

Александар Каришик, шеф Оперативне јединице у Канцеларији координатора говорио је о активностима на припреми израде новог стратешког оквира, а што подразумијева израду нове стратегије реформе јавне управе и акционог плана за њену проведбу.

Анета Раић, шефица Јединице за донаторску координацију, мониторинг и евалуацију истакла је да је до сада из Фонда за реформу јавне управе финансирано 13 пројеката који су завршени, те да су два пројекта у имплементацији, док је шест пројеката у фази припреме за потписивање уговора. Представници донатора исказали су интерес да и даље наставе улагати у реформу јавне управе, нарочито кроз активности припреме нове стратегије.

На састанку је закључено да  ће Канцеларија координатора за реформу јавне управе у наредном периоду интензивирати састанке са свим донаторима у овој области.

Исказана је и потреба да се хармонизирају активности на припреми програма/стратегије управљања јавним финансијама и нове стратегије реформе јавне управе.