У Сарајеву је 30. марта 2016. године одржана завршна конференција пројекта који је финансирала Европска унија „Едукација водитеља управних поступака и инспектора у Босни и Херцеговини“.

Пројекат је допринио реформираној, учинковитој, транспарентној и услужној јавној управи те је имао за циљ организовање систематских програма обуке који ће омогућити добре и учинковите праксе јавне управе на свим нивоима власти.У програму обуке за ефикасну проведбу управних поступака и процеса одлучивања у управи судјеловало је око 2.000 државних службеника на свим нивоима управе.

„Европска унија је развила високе стандарде јавне управе и исто захтјева од свих земаља које јој се желе приступити; да покажу да имају управни систем који је оспособљен да осигура провођење правила и прописа ЕУ,“ изјавио је Мелвин Асин, шеф Кооперација при Делегацији Европске уније у Босни и Херцеговини.

Такођер је указао на кључне европске принципе јавне управе које је потребно слиједити.

„Ови принципи јавне управе укључују одвајање политике од администрације, постојање професионалне и непристрасне јавне управе те ефикасно управљање јавним средствима“, закључивши да „још много посла предстоји да се уради на реформи  јавне управе у БиХ и ЕУ је спремна помоћи бх. властима у овом процесу“.

Државни координатор за реформу јавне управе у БиХ, Драган Ћузулан, похвалио је добру сарадњу остварену са свим судионицима на пројекту. Такођер је нагласио да пројекат није само користио државним службеницима који су похађали обуке у ефикасном надзору управних поступака и процеса одлучивања у управи, већ  и самим грађанима и укупној исплативости управних поступака на свим нивоима власти.

„Искрено вјерујем да ће водитељи управних поступака и инспектори у области доношења управних одлука водити будуће управне поступке на професионалан и квалитетан начин на темељу знања стеченог на активностима у оквиру обуке, што би у коначници имало за циљ постизање већег задовољства бх. грађана, смањење броја жалби и мање буџетске издатке“, закључио је Ћузулан.

Конференцији су присуствовали представници надлежних државних и ентитетских министарстава и Брчко дистрикта БиХ, као и представници јавне управе на свим нивоима власти у БиХ.Европска унија је финансирала овај пројекат из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА 2012) у износу од 898.940 еура. Пројекат је претходних 29 мјесеци проводио конзорциј на челу са Еуропеан Цонсултинг Гроуп из Београда (ЕЦГ) у сарадњи са Хуман Дyнамицс. (Извор: Еуропа.ба)