Извјештај о мјерењу почетног стања у јавној управи БиХ из 2015. године, планови за наредни мониторинг у процесу реформе јавне управе као и презентација Оперативног плана за израду новог стратешког оквира РЈУ, биле су теме састанка који је одржан данас у Сарајеву, а у организацији Уреда координатора за реформу јавне управе и ОЕЦД/СИГМА уз подршку Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

Извјештај даје  преглед стања у областима израде и координације политика, државне службе и управљања људским потенцијалима, одговорности, пружања услуга и управљања јавним финансијама. Ради се о областима које су означене као кључне у разговорима између БиХ и Европске комисије до 2020. године. Исте области обухватају и Принципи реформе јавне управе, а на основу којих ће и у наредном периоду бити вршено мјерење стања у БиХ и још шест земаља. Принципи дефинишу шта добро управљање подразумијева у пракси и истичу главне захтјеве који државе морају испунити током процеса ЕУ интеграција.

Массимо Мина, отправник послова Делегације ЕУ у БиХ је рекао: "ЕУ је пратила и подржавала реформу јавне управе у БиХ и надамо се да ћемо видјети опипљиве резултате који ће имати непосредан утицај на напредак земље у процесу интеграције у ЕУ, али и на економију, демократско управљање и живот грађана. Очекујемо да БиХ слиједи друге земље региона и да успостави Специјалну групу за реформу јавне управе под Процесом стабилизације и придруживања, која би раправила закључке Извјештаја мјерења почетног стања у БиХ из 2015. године, који је данас представљен. ЕУ је спремна, као и увијек, подржати власти у овом процесу.“

„У извјештају ОЦДЕ/СИГМА наводи се низ препорука, а између осталог, да фрагментација и мањак координисаних рјешења у оквиру земље имају директан утицај на испоруку услуга грађанима и пословним субјектима, и негативан утицај на успостављање професионалне јавне службе засноване на заслугама“, изјавио је Пиотр Нилс Горецки, виши савјетник ОЕЦД/СИГМА.  

Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе у БиХ истакао је да Извјештај имај велику вриједност за Уред координатора јер препоруке уграђене у нови стратешки оквир могу помоћи да у наредне четири године осигурамо напредак у досезању Принципа јавне управе, а управни систем додатно ојачамо и приближимо стандардима европског административног простора.

„ Реформа јавне управе једна је од најважнијих реформи у свакој земљи, не само зато што пружа оквир за провођење других политика, него и због чињенице да омогућава изградњу система који пружа чврсту основу за провођење правне тековине Уније“, истакао је Ћузулан и додао да је изузетно је важно, а у контексту планова за даље напредовање земље у процесу придруживања, „да се што прије фокусирамо на израду и провођење новог стратешког оквира за реформу јавне управе и осигурамо примијетан напредак“. 

Говор координатора за реформу јавне управе можете преузети овдје .

Састанак је био прилика да представници институција који су активно укључени у процес реформе јавне управе у БиХ, као и дужносници и службеници који су дали допринос у припреми извјештаја дају СИГМА-и повратне информације о Извјештају који је доступан на www.парцо.гов.ба.

На састанку је закључено да ће Уред координатора у сарадњи са координаторима за РЈУ, уз сагласност Вијећа министара БиХ/влада ентитета и Брчко дистрикта БиХ операционализовати рад радних група за припрему новог стратешког оквира реформе јавне управе као и да ће нацрт нове стратегије реформе јавне управе поднијети Вијећу министара БиХ, Влади Федерације БиХ, Влади Републике Српске и Влади Брчко дистрикта БиХ у јуну 2016. године, а нацрт Акционог плана до септембра ове године.

 Закључци са овог састанка бит ће презентирани Специјалној групи за РЈУ, која ће бити покретачка снага дискусије између Европске комисије и Босне и Херцеговине о приоритетима у подручју реформе јавне управе.