Поводом пете годишњице оснивања Регионалне школе за јавну управу (РеСПА) са сједиштем у Црној Гори, Министарство унутрашњих послова Владе Црне Горе и РеСПА су били домаћини 6. састанка Управног одбора РеСПА на министарском нивоу.

Министри из региона су расправљали и договорили се о даљим иницијативама за побољшање регионалне сарадње и новим моделима заједничког рада, уз подршку Европске уније, који ће водити реформи јавне управе и постизању дјелотворнијих јавних услуга. Г. Суад Мусић, директор РеСПА, у представљању средњорочне стратегије ове организације под називом ‘Превазилажење изазова промјене’, нагласио је “важност регионалне сарадње, политичког дијалога и размјене искустава јавних дјелатника у три најважнија ‘стуба’, односно у областима реформе јавне управе и бољег економског управљања на путу ка интеграцији у ЕУ као главног стратешког оквира за рад РеСПА у годинама које долазе”. 

Мусић је нагласио да ће овај оквир “дати простора за јасније циљеве и већу извјесност у погледу осигурања извора финансирања, консултовања релевантних актера, као и планирања и спровођења програма рада који има директног утицаја на реформске напоре у региону”.

Дио стратегије „Југоисточна Европа 2020“ под називом “Радна мјеста и просперитет у европској перспективи” подржава читав регион. Вијеће за регионалну сарадњу и РеСПА су припремили Регионални акциони план у вези са компонентом ове стратегије „Управљање за раст“, чији акценат је на напорима да се јавна управа више прилагоди потребама бизниса.