У организацији Канцеларије координатора за реформу јавне управе у БиХ данас је у Сарајеву одржан Дан отворених врата о теми: процес консултација са заинтересованом јавности.

Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе нагласио је да један од главних реформских циљева, који је у склопу унапређења управне структуре и координације јавних политика на нивоу БиХ,  утврђује обавезе свих институција јавне управе да успоставе специфичне капацитете за развој јавних политика и процедуре за израду законских и других прописа. Такођер, институције су у обавези да унаприједе процес консултација са заинтересованом јавности.  

„Ангажирање грађана у процес одлучивања по питању политика јесте добар начин да се дође до планирања, креирања и реализације бољих политика али и основни елемент доброг управљања државом. Заједничка акција институција и организација цивилног друштва може значајно допринијети  способности државе да ефикасно одговори многим изазовима у земљи“, истакао је Ћузулан. 

Он је додао и то да је унапређење сарадње са цивилним друштвом такођер једна од реформских мјера у области Институционална комуникација, коју је Канцеларија координатора управо испунила. Координатор за реформу јавне управе позвао је и друге институције да отворе врата грађанима.

Нико Грубешић, помоћник министра правде БИХ говорио је о обавези управе да примијени Правила за консултације у институцијама БиХ те нагласио да се „процесом јавних консултација осигурава већи ниво учешћа заинтересованих група у законодавним активностима, боља информисаност и веће повјерење грађана“.

У детаљној расправи учесници данашњег догађаја указали су на потребу проведбе мјера из области реформе јавне управе, потребе да институције на нивоу БиХ развију механизме за проведбу консултација са заинтересираном јавношћу, већу укљученост организација цивилног друштва у процес консултација, те повећање транспарентности рада управе  али и проактивнији приступ у комуникацији институција према грађанима.

Учешће у догађају узели су представници Министарства цивилних послова, Министарства сигурности БиХ, Министарства вањске трговине и економских односа те представници  Центра за заступање грађанских интереса и Центра за истраживачко новинарство, ГИЗ-а као и државни службеници у Канцеларији  координатора за реформу јавне управе.

Канцеларија координатора организовала је Дан отворених врата у склопу кампање о транспарентности у јавној управи. У кампању су, поред Канцеларије, укључене и  Агенција за статистику БиХ, Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета и Дирекција за европске интеграције. Представници поменутих институција су чланови Групе за комуникације и управљање знањем, која дјелује у оквиру Програма јачања јавних институција у БиХ, који проводи њемачки ГИЗ. У оквиру Програма јачања јавних институција у БиХ, организована је и информативна кампања под слоганом „Имате право да знате“ те израђени документи Политика проактивне транспарентности у јавној управи и Стандарди  проактивне транспарентности у јавној управи.