Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције (АПИК) јучер је у Сарајеву организована конференцију "Закон о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама БиХ – искуства, изазови и наредни кораци".

Циљ је био промовисати тај закон, презентовати досадашња искуства и праксу, те унаприједити поступања надлежних особа и институција у заштити пријавитеља корупције у институцијама БиХ.

Уводничар конференције, директор АПИК-а Сеад Лисак, изразио је задовољство великим одзивом представника државних институција на конференцију, наглашавајући како то показује да постоји велики интерес за заштиту особа које пријављују корупцију и проведбу Закона који регулира ту област.

– Осим тога, ово је један од великих и врло битних корака у превенцији и борби против корупције у БиХ, казао је Лисак.

Емир Мехмедовић, главни управни инспектор Министарства правде БиХ присутнима је презентовао Закон, нагласивши да је главни циљ да што више мотивира запослене у институцијама да пријављују корупцију.

– Циљ овог закона није добијање статуса узбуњивача, већ заштита особа које у доброј вјери у институцијама БиХ пријављују корупцију. Дакле, када нека особа добије статус узбуњивача, она је заштићена када је ријеч о конкретном случају, а сваки наредни случај који, евентуално, пријави морат ће бити разматран. На тај начин би се спријечиле евентуалне злоупотребе овог статуса, рекао је Мехмедовић.

Суткиња Суда БиХ Весна Трифуновић говорила је о искуствима, изазовима и наредним корацима када је ријеч о особама које пријављују корупцију. Нагласила је да је примарни задатак за успјешну проведбу овог закона едукација државних службеника и запосленика те додала да ће у будућности бити неопходно тражити измјене и допуне поменутог закона.

За додјелу статуса узбуњивача и разматрање сваког појединачног случаја задужен је АПИК.

О активностима које проводи та институција у проведби Закона говорили су помоћници директора Мевлудин Џиндо и Владица Бабић.

Између осталог, наведено је и да је АПИК-у до сада поднесено седам захтјева за додјељивање статуса узбуњивача, од чега је АПИК одобрио два, а пет одбио.

Током конференције презентиран је и Правилник о интерном пријављивању корупције и заштити лица које пријави корупцију, а дискутирано је и о уоченим недостацима и проблемима у проведби Закона.

Конференција је организирана уз финансијску подршку Владе Велике Британије у оквиру пројекта ”Јачање комуникацијских капацитета Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције”, саопћено је из АПИК-а.

(Извор: Агенција ФЕНА)