У ишчекивању именовања Владе Федерације БиХ потпредсједник овог ентитета Милан Дуновић, како је истакао, ради на отклањању свих административних и техничких баријера да би могао свој посао обављати у пуном капацитету.

На питање о реформи јавне управе у ФБиХ, Дуновић подсјећа да је крајем 2004. одлуком Савјета министара БиХ основана Канцеларија координатора за реформу јавне управе (ПАРЦО). Осим ове канцеларије, подсјећа, главне одговорене установе за проведбу реформе јавне управе су Агенција за државну службу БиХ, Агенција за државну управу РС-а, Агенција за државну службу ФБиХ, Пододјел за људске ресурсе Владе Брчко Дистрикта.

Наводећи да реформа јавне управе у свјетлу ЕУ интеграција захвата многа поља, сматра да је приоритетно ријешити питање механизма координације.

"Јавна управа мора пратити захтјеве које долазе с овим интеграцијским процесом. Тренутно имамо велике проблеме у сектору пољопривреде због чињенице да јавна управа не може да одговори на изазове како би бх. произвођачи могли извозити на тржишта ЕУ'', рекао је Дуновић.

Из тог разлога, тврди да јавна управа мора постати ефективна, ефикасна и трошковно рентабилна да бисмо кренули напријед.

При томе наглашава да реформа јавне управе треба резултирати да имамо транспарентан увид у трошење јавних средстава, да у што је могуће већој мјери елиминише непотизам приликом запошљавања у јавну службу, онемогући криминал у процесу јавних набавки, убрза све процесе и захтјеве које физичке или правне особе имају према било којем дијелу јавне управе итд.

На питање види ли потребу да се у Влади ФБиХ мијењају одређене позиције или министарства навео је да има приоритетнијих задатака од овог уколико се овим питањем осврће на уставне реформе у ФБиХ или БиХ.

''Протекле четири године су биле изнимно тешке. Увјерења сам да је социо-економско питање приоритетно, и да на овом питању можемо постићи опћи консензус. Уколико остваримо напредак на овом пољу онда требамо градити такав систем који ће бити рационалан и ефикасан'', сматра он. (Извор: РТВ Слон/Фена)