У Федерацији БиХ и Републици Српској почеле су припреме за аналитичку процјену радних мјеста у државној служби/управи на ова два нивоа власти. Радионице за представнике институција Федерације и Републике Српске одржане су у периоду од 19.01. – 23.01. ове године на Бјелашници и Козари, а организатори догађаја били су експерти ангажовани на имплементацији пројекта „Модернизација управљања људским потенцијалима у структурама државне службе у БиХ“.  

Овај пројекат ЕУ финансира са два милиона еура из претприступних фондова ИПА 2011, а кључни корисници су: министарства правде БиХ и Федерације БиХ, Министарство управе и локалне самоуправе РС, агенције за државну службу и државну управу БиХ, Федерације БиХ и Републике Српске и Пододјељење за људске ресурсе Брчко дистрикта БиХ.

Учесници радионице за ниво Федерације БиХ извршили су аналитичку процјену 57 радних мјеста које су припремили чланови пројектног тима на основу методологије анализе радних мјеста. Пројектни тим предложио је нови систем категоризације/градације радних мјеста државних службеника и намјештеника у Федерацији БиХ, о чему ће још раправљати представници фокус групе из Федерације БиХ. Представници пројектног тима најавили су да ће урадити и анализу додатних руководећих радних мјеста.

На другој радионици, за представнике институција Републике Српске,  извршена је анализа 24 радна мјеста. Пројектни тим и у овом случају предложио је ревидирани систем категоризације/градације радних мјеста државних службеника и намјештеника у Републици Српској.  На овој радионици је договорено да ће пројектни тим доставити опште описе категорија радних мјеста до половине фебруара, а да ће се сљедећи састанак о методологији аналитичке процјене радних мјеста, на којем би се разматрали стандардни описи радних мјеста, одржати у марту или априлу ове године, у зависности од динамике израде новог Закона о државним службеницима Републике Српске.

Пројекат „Модернизација система управљања људским потенцијалима у државној служби“ проводи се од јануара 2014. до јануара 2016. године. &нбсп;