Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције (АПИК) упутила је на усвајање Савјету министара БиХ нову Стратегију за борбу против корупције и Акциони план за њену проведбу за период 2015.-2019. године, након што су истекли Стратегија и пратећи Акциони план за период 2009.-2014. године, преноси Фена.

Стратегија и Акциони план, осим што су прилагођени специфичностима уставног уређења БиХ, дају основу нижим нивоима да израде властите стратегије борбе против корупције, те да их ускладе с опћим принципима из стратегије на државном нивоу.

Стратегија се састоји од пет стубова од којих се први бави јачањем институционалног и правног оквира институција у БиХ, други развијањем, промовирањем и провођењем превентивне антикорупцијске активности у јавном и приватном сектору, а трећи унапређењем ефикасности правосудних институција и органа за провођење закона у области борбе против корупције. Четврти стуб ставља фокус на подизање јавне свијести и промовирање потребе за учествовањем цјелокупног друштва у борби против корупције, а пети на успостављање ефикасних механизама за координацију борбе против корупције, те праћење провођења Стратегије.

При изради Стратегије уважавани су елементи који могу утјецати на овако важан стратешки документ који би требао одредити борбу против корупције у сљедећих пет година, саопћено је из АПИК-а.