Први нацрт нове стратегије за борбу против корупције у БиХ је завршен, а чланови интерресорне радне групе о документу ће се изјаснити почетком идуће седмице на Јахорини, потврђено је у Агенцији за борбу против корупције БиХ.

– Стратегијом је дефинисано пет главних стубова и они се односе на превенцију корупције, координацију борбе против корупције на свим нивоима власти, успостављање и јачање институционалних капацитета за борбу против корупције, документовање и процесуирање кривичних дјела корупције – казали су у овој агенцији.

Припремљени први нацрт стратегије достављен је свим представницима радне групе који ће на састанку планираном за 9. и 10. септембар дати сугестије. Након тог састанка и додатних консултација, које ће бити одржане у склопу предвиђених округлих столова на поједине теме из стратегије и одређеним циљним групама, биће одржани завршни састанци интерресорне радне групе како би се коначна верзија стратегије до краја године упутила на усвајање надлежним тијелима.

– Ова стратегија мора бити прихватљива за све у БиХ, с обзиром на њену унутрашњу организацију, и спроводљива, тако да ће процес израде и припреме завршног текста стратегије и акционог плана проћи и додатна усаглашавања са надлежним тијелима БиХ, ентитета, Брчко дистрикта БиХ и осталих нивоа власти у БиХ – истакли су у Агенцији за корупцију.

Стандарди

Стратегија за борбу против корупције и акциони план ће, како кажу у Агенцији, бити израђени у складу са највишим међународним обавезама и стандардима, у који ће бити укључене најбоље праксе земаља у транзицији, укључујући и све важније аспекте спречавања коруптивних дјеловања.

Први састанак интерресорне радне групе за израду стратегије и акционог плана БиХ за борбу против корупције у идуће четири године одржан је почетком јула. Радну групу су формирали Агенција за борбу против корупције и Вијеће министара БиХ, а на првом састанку прихваћен је приступ изради стратегије, анализа стања корупције у БиХ и дефинисање приоритетних области које ће одредити будућу стратегију.

Из ове институције недавно су упозорили да је БиХ још у фази транзиције и да, као и свако друштво, није сасвим отпорно на појаве корупције и разне друге злоупотребе, како у јавном, тако и приватном сектору.

Агенција позива све релевантне институције, законодавне и извршне органе, јавну управу, агенције за спровођење закона да се укључе у превенцију корупције и борбу против ње у својим пуним капацитетима. БиХ се, по степену корупције, налази на 72. мјесту у свијету међу више од 170 земаља.