Удружење експерата при канцеларији премијера Републике Турске 24. и 25. априла у Анкари организирали су Конференцију о ефикасности и ефективности балканских земаља у јавној администрацији. Испред наше земље, учешће на конференцији узеле су доц.др. Ката Сењак у име Факултета за јавну управу, Семиха Боровац државна координаторица за рефрму јавне управе БиХ и Азра Бранковић стручна савјетница која је уједно и презентирала тренутно стање када је у питању реформа јавне управе у БиХ, као и улогу и рад Канцеларије координатора за реформу јавне управе БиХ.   

У свом излагању Бранковић је истакла да је Канцеларија покретачка снага процеса реформе јавне управе у БиХ, те је представила начин функционисања Канцеларије, на који начин се проводи реформа, израђују пројекти, те како се ради процес мониторинга.    

– Презентирани су пројекти које је Канцеларија имплементирала, као и пројекти који су усвојени и који ће се ускоро  имплементирати. Истакнута је улога Фонда за реформу јавне управе, као јединственог фонда гдје је домаћа институција односно Канцеларија кључни актер. У презентацији о смањивању административних баријера је истакнута неопходност укидања или смањивања и поједностављивања административних баријера с обзиром да се БиХ налази на 174 мјесту од 189 земаља по лакоћи регистровања фирме, те је претјерана регулација један од разлога за ниске инвестиције у БиХ. Презентирани су и резултати пројекта „Гиљотина прописа“ које је радио УСАИД и Свјетска банка у РС-у и ФБиХ, те очекивани резулати ИФЦ пројекта, чији је циљ побољшање пословног окружења. Такође су презентирана и два пројекта из ове области која Канцеларија има намјеру ускоро имплементирати, рекла је Бранковић.   

Осим пресјека стања у области реформе јавне управе у поменутим земљама, биле су организиране и три панел дискусије о темама: боља регулатива, смањивање административних баријера и Е-влада.

Уз БиХ, на овој Конференцији су учествовали и представници Македоније, Албаније, Косова и Турске, те представници СИГМА-е.   

Како је истакла гђа Боровац ова конференција била је значајна у смислу сагледавања стања у области реформе јавне управе у земљама балкана,  успоредбе са процесом реформе јавне управе у нашој земљи, анализе, те прихватања оних пракси које могу помоћи БиХ у процесу РЈУ, а самим тим и њеном путу ка евроинтеграцијама.