Истраживање јавног мнијења које је Дирекција за европске интеграције провела у првом кварталу ове године, показало је да 85 посто грађана БиХ подржава интеграцију у ЕУ, што је 3 посто више у односу на истраживање из 2013. године.

Да реформе треба проводити ради бољих услова живота у БиХ, независно од услова за чланство у ЕУ, сматра скоро 67 посто грађана. Двије трећине испитаних вјерује да је борба против корупције најзначајнија реформа, а три посљедња истраживања указују да подршка овој реформи расте 10 посто годишње.

Грађани у једнаком броју (по 21,7 посто) сматрају да су Вијеће министара и Парламентарна скупштина БиХ покретачка снага интеграције у ЕУ. Да БиХ има статус потенцијалног кандидата изјавило је 35,8 посто испитаника, док сваки трећи сматра да БиХ преговара о чланству са ЕУ. Велика већина испитаних, односно три четвртине сматра да ће напредак сусједних држава у процесу позитивно утицати и на интеграцију БиХ у ЕУ.

Да би се информисали о процесу интегрисања, грађани и даље у највећој мјери користе ТВ и Интернет, а међу темама преовладавају фондови ЕУ, највише конкретни пројекти финансирани средствима ЕУ.

Истраживање је проведено ЦАТИ методом на репрезентативном броју испитаника у читавој БиХ.