Почетак пројекта "Јачање капацитета парламената у БиХ у контексту интеграција у ЕУ", који с 3,5 милиона евра финансира ЕУ путем ИПА 2012 званично је обиљежен данас у Сарајеву. Пројект ће у наредне двије године реализирати Народна скупштина Мађарске и Народна скупштина Француске у Парламентарној скупштини БиХ у сарадњи са више од 100 експерата из укупно 12 земаља чланица ЕУ.

Истичући да је ЕУ поносна што финансира овај пројекат, високи представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен изразио је увјерење да ће пројекат окупити парламенте у БиХ с циљем што ефикаснијег заједничког суочавања са изазовима у процесу еуропских интеграција.

"С обзиром  на то да у БиХ има 14 различитих парламената то је један сложен систем, који ће се суочити с великим изазовом приликом усвајања значајног дијела правила и прописа Европске уније. Због тога тражимо један механизам који ће омогућити да се говори једним гласом уиме свих парламената", казао је специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен.

Такав механизам, каже, треба да успостави легислативна и извршна тијела „да би у потпуности имали улогу на један координиран начин и који би им омогућио да заједно раде ефикасно“.

"То треба бити механизам који ће осигурати једну е-маил адресу у Бриселу и који треба да створи основу за неопходну координацију међу парламентима. ЕУ се залаже за развој програма за интеграцију у Европску унију, те вјерујемо да ће координираним радом парламената у БиХ бити кључно за тај развој програма", истакао је Соренсен.

Иначе, циљ овог пројекта, који се финансира из средстава ИПА фондова ЕУ, а у којем учествују ПСБиХ, Парламент Федерације БиХ, Народна скупштина Републике Српске и Скупштина Брчко дистрикта, јесте да ојача капацитете чланова парламената и парламентарне администрације у БиХ за стратешко вођење процеса придруживања ЕУ, да унаприједи усклађивање законодавства у БиХ са законима ЕУ и да уведе ефикасније функције надзора, те унаприједи сарадњу и координацију парламената у БиХ у овим процесима.

У присуству предсједника Народне скупштине Мађарске Ласла Ковера, предсједника Групе пријатељства са БиХ Народне скупштине Француске Марцела Рогемонта, те високог представника ЕУ у БиХ амбасадора Петера Соренсена, присутнима на церемонији обратили су се предсједавајући Дома народа ПСБиХ Драган Човић и замјеник предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Божо Љубић, који су изразили захвалност ЕУ и конзорцијуму парламената Мађарске и Француске на ангажману у реализацији овог пројекта и истакли консензус и приврженост свих водећих политичара, као и грађана процесу европских интеграција БиХ.

У свом обраћању предсједник Народне скупштине Мађарске Ласло Ковер изразио је увјерење да ће успјешном реализацијом овог пројекта и примјеном препорука европских експерата бити изграђен јединствени босанскохерцеговачки интерпарламентарни модел, који ће допринијети ефикасности парламената у доношењу одлука, у процесу контроле влада и укључивању цивилног друштва у процес европских интеграција.

Гостима су се обратили и предсједавајући Дома народа Парламента ФБиХ Томислав Мартиновић, вршилац дужности предсједавајућег Представничког дома Парламента ФБиХ Томо Видовић, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић и предсједник Скупштине Брчко дистрикта Ђорђа Којић, који су потврдили да ће ове законодавне институције активно учествовати у реализацији овог пројекта, као и у процесу европских интеграција БиХ.