Град Приједор увео је нову услугу за грађане – виртуелног матичара, посредством којег се документи из овдашњег матичног уреда шаљу грађанима на кућну адресу на свим свјетским континентима. 

Јасминка Мурселовић, начелник Одјељења за општу управу града Приједора, рекла је да се на овај начин лицима заведеним у матичне књиге у Приједору на властити захтјев на поштом тражену адресу шаљу изводи из матичних књига, као и увјерења о слободном брачном стању и о држављанству.

– Захтјеве за достављање докумената грађани могу послати или чврстом или електронском поштом или попуњавањем електронског обрасца на званичној страници Града Приједора, уз приложен доказ о уплати административне таксе и поштарине и копије личног документа, било пасоша било личне карте – појаснила је Мурселовић.

Она је навела да је цијена административне таксе појединачног извода или увјерења 5 КМ, а за интернационални документ 20 КМ, док је цијена поштарине по препорученој пошиљци непосредном доставом 3,10 КМ за Федерацију БиХ, а 8,50 КМ за иностранство. 

– Захтјеве могу поднијети лица на која се подаци односе, њихови пуномоћници, чланови уже породице, усвојитељи или старатељи. Препорука је да се прије уплате провјери да ли се тражени подаци воде у евиденцији матичне службе града путем бројева телефона 052/245-147, 052/245-148 или 052/245-149 или путем и-мејл адресе виртуелниматицар@приједорград.орг – додала је Мурселовић.

Све информације, упутства, обрасци, адресе и контакти налазе се на линку Виртуелни матичар на почетној страници www.приједорград.орг. Жиро рачуни града Приједора и инструкције за уплату градске административне таксе и трошкова доставе налазе се на линку Сервисне информације на подстраници Одјељења за финансије града Приједора.

До увођења виртуелног матичара као нове услуге у градској администрацији, документи из матичног уреда могли су се добити искључиво на шалтерима.   (Извор: www.екапија.цом)