У згради Парламентарне скупштине БиХ данас је одржана почетна конференција у оквиру пројекта који финансира ЕУ "Едукација водитеља управних поступака и инспектора".

Циљ овог пројекта је допринијети реформираној, учинковитој, транспарентној и услужној јавној управи, путем обуке службеника који воде управне поступке и инспектора у јавној управи на свим нивоима у БиХ.

Пројектом је предвиђена обука о ефикасном надзору управних поступака и процесу доношења одлука унутар саме управе за 1.500 водитеља управних поступака и инспектора са нивоа БиХ, Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ. Реализација пројекта у складу је са циљем из Ревидираног акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе, који се односи на област управног поступка и управних услуга.

Северин Строхал, шеф Одјела за правосуђе, унутарње послове и реформу јавне управе при Делегацији Европске уније у БиХ, изјавио је овим поводом да "земље које желе постати чланица ЕУ-а, морају доказати да имају управни и правосудни систем који је у стању осигурати проведбу ЕУ правила и прописа. То укључује раздвајање политике и управе, постојање професионалне и непристрасне  државне службе, те учинковито управљање јавним средствима. Пред БиХ, у том погледу, је дуг пут. И због тога  ЕУ остаје чврсто предана сарадњи са БиХ у побољшању квалитете државне службе."

"Имајући у виду да су у пракси уочене неправилности у примјени важећих закона о управном поступку и закона о општем управном поступку, очекујемо да ће овај пројекат донијети знатна побољшања не само у остваривању владавине права у сегменту управног одлучивања, него и у повећању задовољства корисника управних услуга. За грађане и пословне субјекте то значи остваривање права на управни поступак који подразумијева правилно утврђено чињенично стање, укидање праксе шутње управе, смањење трошкова управног поступка те рјешавање предмета у законом предвиђеним роковима С друге стране, то би помогло и самој управи, јер очекујемо да ће квалитетније вођење управних поступака смањити и број жалбених поступака као и буџетске трошкове", изјавила је гђа. Семиха Боровац, државна координаторица за реформу јавне управе.

Експерти ангажовани на пројекту ће државним службеницима, кроз интерактивне обуке, на правилан начин пренијети и приближити стручна знања и најбоља практична искуства у примјени закона о управним поступцима.О пројектним активностима, обукама и тематским цијелинама које ће бити обрађене током ових 18 мјесеци, а колико је и предвиђено трајање пројекта, говорио је вођа пројектног тима Едмонд Милетић, а о управном поступку његов колега кључни експерт проф. др Стеван Лилић. Кључни корисници пројекта су Министарство правде БиХ, Министарство правде ФБиХ, Министарство управе и локалне самоуправе РС, као и Уред градоначелника Брчко дистрикт БиХ. Пројектом је предвиђено и непосредно укључивање 41 министарства са нивоа БиХ и оба ентитета, те 9 одјељења Владе БД, као и 84 кантонална министарства из ФБиХ-а.

ЕУ је финансирала пројекат у износу од 700.050 еура из средстава ИПА 2012. Пројект је почео са радом у новембру 2013. године и трајаће до маја 2015. Пројекат спроводи конзорцијум који предводи Европска консултантска група из Београда (ЕКГ) у сарадњи са Human Dynamics-ом.

Главни партнер пројекта је Канцеларија координатора за реформу јавне управе.