Реформа јавне управе, искуства и праксе, нарочито у области боље регулативе, уклањања администратвиних баријера и е-управе у земљама Балкана у фокусу су интересовања представника Удружења експерата у Канцеларији премијера Републике Турске који од 05. – до 06. ог новембра бораве у посјети нашој земљи, а домаћин им Канцеларија координатора за реформу јавне управе БиХ.

Удружење експерата у Канцеларији премијера Републике Турске, које окупља 200 стручњака из различитих области, имплементира пројекат чији је циљ  размјена искустава  са земљама Балкана на пољу  успостављања ефикасније и продуктивније јавне администрације.

Са представницима Канцеларије координатора за реформу јавне управе на данас одржаном састанку су размјенили искуства, те се интересовали о процесу реформе јавне управе у нашој земљи. Представници Уреда координатора упознали су експерте из Турске са оквиром и структурама за проведбу реформе,  те представили досадашње резултате реформе, с посебним акцентом на имплементацију пројеката који се финансирају из средстава Фонда за реформу јавне управе.

Представници турске делегације са колегама из Сарајева размјенили су искуства о најбољим праксама имплементације е-владе путем којих се обезбјеђују услуге у области правосуђа, пословања, образовања, комуникације, турском правном систему и регулаторним политикама, процјени утицаја прописа,  развојем он-лине информатичких система за законодавство, као и о пракси административних поједностављења.

Како су представници турске делегације исказали интерес да се сусретну са представницима академске заједнице и невладиног сектора, данашњем састанку присуствовале су и представнице Центра за истраживачко новинарство и Transparency International.

Поред Канцеларије координатора, турска делегација се данас сусрела и са представницима Факултета за јавну управу, док ће сутра бити у посјети Градској управи Града Сарајева.

У склопу пројекта који имплементира Удружење експерата у Канцеларији премијера Републике Турске, а финансира Фонд за промоцију Турске, планирана је изградња  он лине платформе у циљу размјене искустава и идеја стручњака из области јавне управе из земаља Балкана.