Присутни чланови Надзорног тима за област Јавне финансије са државног нивоа, ФБиХ и Брчко дистрикта БиХ на сједници одржаној 11. јуна ове године разматрали су и дали подршку Пројектном приједлогу Јавно-приватно партнерство (ЈПП).

Ради се о једном од неколико приоритетних пројеката који ће бити финансирани из Фонда за реформу јавне управе. Циљ пројекта је успостава функционалног система јавног приватног партнерства у БиХ у складу с европским законодавством, стандардима и најбољим европским праксама. Обзиром да ће законски оквир за ЈПП бити успостављен на нивоу БиХ, ФБиХ, РС и БД БиХ, реализација пројекта допринијет ће бољем алоцирању ангажованих финансијских средстава, већој ефикасности ангажованих средства, те држањем расхода у оквирима буџета.

Такођер, особље релевантних институција ће бити обучено за провођење ЈПП, пословна заједница упозната с ЈПП и обучена за његово провођење,а биће креирано и повољно пословно окружење за ЈПП.

Чланови НТ из ове реформске области из Републике Српске, а у складу са прописаним процедурама, накнадно ће се изјаснити о пројектном приједлогу.

Иван Драгошан, представник имплементатора пројекта “Проширење БМИС система” на састанку је члановима НТ уручио уручио цертификате о додатним лиценцама за рад у БМИС систему, те обавијестио присутне да је у склопу пружања додатних услуга на БМИС пројекту активиран инсталирани БМИС модул за планирање плата.

На састанку се расправљало и о сарадњи чланова Надзорног тима са тwиннинг пројектом „Јачање процеса националног планирања у БиХ“.  

Гдин. Јосеф Поесцхл, вођа тwининг пројекта, члановима НТ-а укратко је представио пројекат „Јачање процеса националног планирања у БиХ“. Одржана је и презентација о фискалном односно буџетском приступу који се користи у Аустрији.  

Састанку су, поред гдин. Поесцхл, присуствовали и чланови његовог тима гдин. Реинер Буцхеггер и гђа. Маргит Книпп.