БАНЈАЛУКА – Босна и Херцеговина је још једном доказала да је земља аспурда. И оно мало странаца што жели да свој капитал уложи у ову земљу, већ на самом почетку регистрације фирме морају се суочити са фрустрирајућом чињеницом да не могу бити менаџери властитих предузећа у БиХ уколико немају дозволе за рад и боравак на територији Босне и Херцеговине!

Према тренутно важећем Правилнику о регистрацији и упису у јединствени регистар обвезника индиректних пореза Управе за индиректно опорезивање БиХ страни држављанин да би могао да обавља функцију директора друштва које оснива у БиХ за регистрацију у ПДВ систем мора да УИО БиХ достави радну и боравишну дозволу.

Међутим, како страни менаџери не бораве у БиХ дуже од три мјесеца, нису запослени у својим друштвима и нису пријављени на обавезне видове осигурања, не могу да испуне наведене услове за добијање радне и боравишне дозволе и самим тим им се ускраћује право на управљање власититим предузећем у БиХ.

Важно је напоменути и да се Правилник УиО БиХ коси и са важећим ентитетским Законима о раду према којима менаџер фирме не мора да буде у радном односу да би обављао функцију директора предузећа.Само у прошлој години са овим „правним вакумом“ се суочило десетак странаца у Републици Српској, а проблем је произашао из Правилника Управе за индиректно опорезивање БиХ, који је ступио на снагу у јулу прошле године.О овој веома комплексној теми, Цапитал је разговарао са адвокатима из Бањалуке који помажу страним инвеститорима приликом регистрације фирми у РС и ФБиХ.

Адвокати поручују да су Управу за индиректно опорезивање БиХ обавијестили о овом проблему и упозорили да оваква законска рјешења одбијају инвеститоре од улагања у РС и ФБиХ и само наносе штету буџету.

Међутим, још ништа конкретно није учињено на уклањању ових препрека и још се не зна да ли ће и када бити донесен нови Правлиник који би дозволио странцу да буде менаџер своје фирме у БиХ без обавезе заснивања радног односа.Да ли ће надлежни у наредном периоду учинити нешто по овом питању како би се олакшала ПДВ регистрација страних правних лица која на мјесто директора желе да именују лице које није држављанин БиХ, у Управи за индиректно опорезивање БиХ данас нисмо успјели да добијемо одговор.

Адвокат Сања Ђукић, запослена у адвокатској канцеларији Сајић, каже да приликом оснивања фирме у БиХ странци немају никаквих проблема током регистрације код суда, све до оног момента када страна фирма коју је основало страно лице хоће да се региструје у ПДВ систем.

„Након што друштво добије судско рјешење, порески број и статистику, наша даља процедура је да га региструјемо у ПДВ систем. Међутим, тада наступају проблеми. УИО БиХ је донијела спорни Правилник и чланом 12 прописала да када је директор друштва страни држављанин, независно што је он запослен као менаџер и није у радном односу, мора да има боравишну и радну дозволу. А да би неко лице добило ове дозволе потребно је да испуњава услове које прописује Закон о кретању странаца на територији БиХ.Како страни менаџери не бораве у БиХ дуже од три мјесеца, нити су запослени у својим друштвима и пријављени на обавезне видове осигурања, самим тим не испуњавају услове да добију радну и боравишну дозволу“, појашњава Ђукић.

У таквим ситуацијама, поручује она, адвокатска канцеларија Сајић се обраћала Служби за послове са странцима Министарства сигурности БиХ.

„Можете онда само замислити колики је ово проблем за странце, јер се дешава да су они менаџери у неколико земаља гдје год имају своје представништво. У жељи да им помогнемо и ријешимо ову ситуацију са Службом за странце успјели смо наћи један компромис, којим се у појединачним случајевима странцима може издати радна дозвола за обављање менаџерских послова. На основу такве радне дозволе странцу се не одобрава боравак, већ служи само да може оправдати боравак у својој фирми, ако га случајно затекне инспекција рада. Међутим, то је само прелазно рјешење никако трајно, јер и даље се дешава да поједини странци не могу ни са таквим папиром да буду уписани у ПДВ систем“, истиче Ђукић, те додаје да оваквим лошим прописима БиХ шаље поруку како јој страни улагачи нису ни потребни.

„Странцима прво није јасно да регситрација предузећа траје три мјесеца, а тек не могу да схвате да они као менаџери морају имати радну и боравишну дозволу да би добио ПДВ број иако му је без проблема омогућено да се фирма региструје у суду. БиХ под хитно треба ријешити овај проблем, а и самој УИО БиХ би требало да буде у циљу да има што више регистрованих ПДВ обвезника“, закључује Ђукић.

Како сазнајемо један од озбиљних инвеститора који је желио отворити фирму у РС је одустао, управо због дуготрајних процедура, а кап је прелила чашу када је чуо да не може управљати својом фирмом, ако не борави у БиХ.

Економски аналитичар Зоран Павловић поручује за Цапитал да уопште није изненађен одласком странаца из БиХ. Сасвим логично је, додаје он, да овако накарадни законски нормативи одбијају инвеститоре, јер држава оваквим понашањем додатно компликује већ веома тешке економске прилике.

„УИО БиХ је овим интерним актом онемогућила обављање функције страних менаџера, из чега је  сасвим јасно да слобода запошљавања радне снаге и право рада бивају заустављени. Економска ситуација у земљи је лоша тако да је сваки инвеститор добродошао. Међутим, пропусти у законодавству су већ показали колико нас то кошта у случају Бирач, тако да што прије треба обезбиједити адекватне гаранције и нормативе за њихово пословање у БиХ“, закључује Павловић. (Извор: Цапитал.ба)