Ново истраживање Међународне финансијске корпорације (ИФЦ), чланице групације Свјетске банке, показало је да се стварање нових радних мјеста у земљама у развоју може убрзати када уклањање главних препрека за развој приватног сектора постане приоритетни задатак креатора политике и развојних институција.

Студија, под насловом „Анализа доприноса приватног сектора стварању нових радних мјеста“, закључује да четири препреке представљају посебан изазов за стварање нових радних мјеста у приватном сектору.То су: неповољна инвестициона клима, неадекватна инфраструктура, ограничен приступ изворима финансирања за микро, мала и средња предузећа и недостатак обуке и вјештина.Уклањање ових препрека би значајно доприњело расту запошљавања.

Студија је објављена данас, као допуна извештаја Свјетске банке – „Извештај о глобалном развоју за 2013. годину у погледу радних мјеста“, који је објављен прошлог октобра.

У заједничком саопћењу са промоције извјештаја, неколико водећих међународних финансијских институција се обавезало да ће заједнички радити на стварању нових радних мјеста и учити из међусобних искустава.У свијету данас има око 200 милиона незапослених.

Свјетска банка процењује да је потребно створити 600 милиона радних мјеста до 2020. године, прије свега, у земљама у развоју, само да би се одржао корак са растом становништва.Рјешење се налази у приватном сектору, који обезбјеђује девет од десет радних мјеста.

„Незапосленост је криза глобалних размера која највише погађа најсиромашније земље“, изјавио је Јин-Yонг Цаи, извршни потпредсједник и главни извршни директор ИФЦ-а.

„Као највећа међународна развојна институција која се бави развојем приватног сектора, сматрамо да је отварање нових радних мјеста најсигурнији пут за излазак из сиромаштва. Подршка отварању нових радних мјеста у земљама у развоју је наш највећи приоритет“, додао је Јин-Yонг Цаи.

Остали кључни налази из студије укључују: микро, мала и средња предузећа (ММСП) обезбеђују највећи број радних мјеста у земљама у развоју, али су мање продуктивна, и не пружају адекватне могућности за стручно усавршавање и развој запослених. Мање компаније су често и најпогођеније препрекама за стварање нових радних мјеста, односно немогућношћу да остваре свој пуни потенцијал раста. Затим, приступ изворима финансирања кључна је препрека за ММСП – олакшавање приступа кредитима може значајно доприњети отварању нових радних мјеста.

На пример, ИФЦ је обезбедила кредите великој мрежи финансијских посредника на тржиштима у развоју, који су 2011. године кредитирали 23 милиона ММСП-а, што је омогућило запошљавање 100 милиона људи.Такођер, највећи број нових радних мјеста отворен је у ланцима снабдијевања и дистрибуције компанија. Например, кредит који је ИФЦ одобрила једној цементари у Индији помогао је овој компанији да се прошири и запосли нове раднике. За свако ново радно мјесто у овој компанији, отворено је више од 20 њеним ланцима снабдијевања и дистрибуције.

Мањак електричне енергије је најзначајнија препрека у земљама са ниским дохотком. Поуздано снабдијевање компанија електричном енергијом повећало би запосленост за најмање четири процентних поена на годишњем нивоу.

Жене и млади се суочавају са специфичним изазовима на тржишту рада. Правне препреке, немогућност приступа изворима финансирања и културолошке норме често намећу женама послове који су слабије плаћени и мање сигурни. Млади имају скоро три пута веће изгледе да ће бити незапослени. Они су и чешће заступљени у неформалној запослености.

Студија је показала да се радно способно становништво повећава за 45 милиона људи сваке године.Међутим, више од трећине испитаних послодаваца широм света није успјело да пронађе запослене са вјештинама које су њима биле потребне.

„ИФЦ и Свјетска банка имају неколико програма помоћу којих се настоји смањити недостатак вјештина,” рекао је Роланд Мицхелитсцх, менаџер у ИФЦ-у и главни аутор студије.

Међутим, како је додао, има потенцијала да се постигне више – не само у тој институцији, већ и у другим институцијама, међу креаторима политике и у самом приватном сектору.Извештај ИФЦ-а заснован је на обимном истраживању литературе и на искуствима око 45.000 привредника у више од 100 земаља, као и на макро и микро студијама случаја из јужне Азије, Африке и Блиског истока.

Студија анализира препреке са којима се суочава приватни сектор земаља у развоју, усредсређујући се на највеће препреке за стварање нових радних мјеста чијем решавању могу доприњети финансијске институције које се баве развојем приватног сектора партнерских развојних институција.