Account.ba: Антикорупциона мрежа ACCOUNT која функционише од 1. јула 2012. на данашњој је Скупштини у Сарајеву добила своје управљачке органе. Мрежи је приступило више од 130 чланица, представника невладиног сектора, јавних институција у БиХ, а њихов заједнички циљ биће заговарање примјене или унапређење постојећих законских рјешења у сузбијању корупције, те спровођење јавне кампање како би се подигла свијест о важности борбе против корупције.

 

Данашњу скупштину организирали су Удружење Центар за развој медија и анализе/ЦРМА и Удружење Infohouse, у сарадњи с Агенцијом за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ. Чланови Скупштине једноглано су данас изабрали Савјетодавни одбор који чине Златан Охрановић из Центра цивилних иницијатива (ЦЦИ), Зулка Баљак из ЦГС Ливно, Саша Мадацки (Мрежа правде БиХ), Рајко Кецман (Удружење грађана Тендер Бања Лука), Самир Рувић (ДЦ Нове наде), Дамир Раденковић (Вермонт Брчко).

 

У име организатора, учесницима скупа су се обратили извршни директор ЦРМА-е и директор пројекта ACCOUNT Елдин Карић и  директорица Асоцијације INFOHOUSE и координаторица мреже ACCOUNT Џенана Алађуз.   

 

Елдин Карић је казао како борба против корупције мора бити заједнички приоритет: "Оног момента кад направимо амбијент да корупцију сведемо на најмању мјеру онда је могућу мјеру, онда је могуће да Босна и Херцеговина крене напријед".

 

Координаторица Мреже Џенана Алађуз појаснила је да је сврха Мреже да ојача и уједини глас цивилног друштва БиХ како би утицала на власти да усвоје и имплементирају антикорупционе реформе неопходне за демократизацију друштва и европске процесе.

 

ACCOUNT ће омогућити техничку подршку и изградњу капацитета кључним актерима у том процесу а то су чланице Мреже.

 

Нема времена за губљење

 

Борба против корупције у Босни и Херцегвини је приоритет за америчку владу и УСАИД, казао је Давид Барт, директор УСАИД-а: "Нема времена за губљење. Сваке секунде док се у овој земљи толерише корупција 47 КМ се исисава из економије, а то је новац који се може користити за изградњу путева и школа. Резултат је готово исти као да сте наметнули директан порез од 47 КМ сваке године за сваког поштеног мушкарца, жену и дијете у Босни и Херцеговини".

 

"Драго нам је што видимо да нисмо сами у овој борби. Данашње приуство наших колега из ЕУ, осталих страних донатора, представника власти, цивилног друштва и медија је важно јер је корупција вишеслојан и проблем који се рефлектује у многим секторима, а такве треба да буду и солуције. Сви ми морамо наћи начин да се боримо против корупције уколико желимо да Босна и Херцеговина постане члан НАТО савеза и Европске уније".

 

Да је учешће грађанског друштва изузетно важно за за превенцију и борбу против корупције, потврдио је у свом говору и Сеад Лисак, директор Агенције за превенцију за борбу против корупције и координацију борбе против корупције. Тамо гдје је борба против корупције доживјела неусјех, обично је недостајало активно учешће цивилног сектора, казао је Лисак. 

 

Стога је за успјешну борбу пртив корупције у БиХ од посебног значаја формирање и активан рад антикорупцијоне мреже невладиних организација. То уједно представља и велики корак напријед у демократизацији друштва и снажан замах у системској борби против корупције:

 

"Морамо схватити да се корупција тиче свих нас, да је она ушла у све поре друштва и да нико није изолован. Присуство представника цивилног друштва данашњој скупштини Антикорупционе мреже ACCOUNT улијева ми наду да ћемо у наредном периоду свједочити снажнијим антикорупционим иницијативама, да ће у будућности у БиХ бити вођене координисане, чешће и жешће антикорупционе кампање".

 

Секторске радне групе ће се борити против корупције у области образовања, привреде, јавних набавки, правосуђа и здравства.

 

Током пријављивања у Мрежу чланице су се опредјељивале за области у којима ће дјеловати.

 

Рајко Кецман, потпредсједник Управног одбора УГ Тендер и члан Савјетодавног одбора ACCOUNT-а је чињеницу да је за посљедњих седам година само шест процесуираних случајева сумњивих јавних набавки назвао "спрдањем" са јавним набавкама. Упозорио је на бројне мањкавости постојеће легислативе и казао како би више пажње требало посветити дијелу закона који се односи на кажњавање.

 

Бошко Чеко, главни ревизор јавног сектора Републике Српске је казао како је негова Канцеларија у протеклх 12 година колико постоје надлежним институцијама које треба да спроводе истраге доставио преко стотину извјештаја у којима наглашавању непоштивање закона, злоупотребе овлаштења и положаја, ненамјенско трошење средстава, непоштивање закона о јавним набавкама:

 

"Наши извјештаји су јавни и доступни цјелокупној јавности. ВРИ ће у овом раду у вези са овом значајном темом и даље сарађивати са свим институцијанма". 

 

Скупштини је присуствовао и Борис Ивановић, начелник Службе за оперативну одршку СИПА-е. У свом излагању рекао је:

 

"Видимо да је корупција појава која постоји од давнина, само што је код нас увјек била и остала, мање-више, актуелна, кореспондирајући са материјалном и духовном биједом. Да би се колико-толико ефикасно борили против ње морали бисмо назначити и њене узроке, иако се у том смислу не можемо похвалити значајнијим истраживањима на ову тему а и оно што је рађено највише треба захваити цивилном друштву које о овој појави највише и говори".